Grčka ponovo rasprodaje hotele: Cene idu od 150 do 800 hiljada evra, a dobijate čist luksuz

Oia važi za najlepše mesto na Santoriniju, gde se sada najluksuzniji hotel prodaje po "maloj ceni"

Santorini / Foto: Pixabay

Grčka je jedna od najugroženijih zemalja ove godine, jer se velikim delom oslanja na turizamTaman kada smo pomislili da se virus korona povlači, on se snažno vratio i ponovo rasplamsao tenzije.

To je uticalo na odluku vlasti svih država, pa i Grčke, da podeli druge zemlje po listama, odnosno da delimično otvori granice. Na svakih 10 hotela, u proseku, rade samo tri.

Kao i kod nas, i tamo je uvedena pomoć za hotelijere, a ona podrazumeva 800 do 1.500 evra po sobi, u zavisnosti od toga koliko zvezdica ima hotel.

Ipak, nekima ni to ne pomaže da održe poslovanje, a naročito onima koji su navikli na prijem visokog društva, koje ostavlja milione evra u kasu hotela.

Trenutno je u Grčkoj aktuelan "drugi talas" rasprodaje hotela, a još uvek se nude neki hoteli koji su bili na prodaju i proletos, mada sada po nižoj ceni.

Ponuda je raznolika, za svačiji ukus i džep. Od hotela za 150.000 evra, smeštenih u manje popularnim mestima kao što je Nea Vrasna, sa četiri sobe i prostranim apartmanom, pa do objekata od 300.000 evra, kada kupac može da bira i hotel i lokaciju.

Oia / Foto: Pixabay

Po toj ceni, možete pazariti manje, porodične hotele na Halkidikiju, Krfu, Lezbosu, Peleponezu. U mestima oko Sparte cena ide do 200.000 evra. Ako imate da izdvojite pola miliona, onda ste "uboli premiju".

Za taj novac možete da birate, pa čak i da kupite objekat na čuvenom luksuznom Santoriniju.

Tu hotel, udaljen od plaže nepunih 50 metara, košta malo više od 400.000 evra. Oia važi za najlepše mesto na Santoriniju, a ima svega 3.000 stanovnika. U tom gradiću, na primer, prodaje se luksuzan hotel s apartmanima vrhunskog kvaliteta za "samo" 800.000 evra.

Zašto kažemo "samo"? Zato što je hotel na kaskadi, sa bazenom i pogledom na more, do ove krizne godine noćenje naplaćivao čak 400 evra. Hotel je radio 220 dana godišnje, s popunjenošću od 95 odsto.

Video: Grčki turizam na kolenima: Nikada gore

(Telegraf Biznis)