Podaci jasno govore: Evo kada bi mogla da padne cena nekretnina u Srbiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kriva podataka jasno ukazuje da dolazi do smirivanja tržišta

Foto: Shutterstock

Domaće tržište nekretnina smiriće se već krajem prvog kvartala, rečeno je na Kopaonik Biznis Forumu gde prisustvuje i Telegraf Biznis.

Govoreći u okviru panela koji je posvećen digitalizaciji, Drašković Borko, direktor RGZ-a, izneo je podatke i pokazao krivu koja ukazuje na taj trend.

Prema njegovim rečima, jasni su indikatori da može doći do obaranja međuindeksa, odnosno do obaranja cena.

- Sređivanje, odnosno, bolje rečeno "smirivanje" tržišta, možemo da očekujemo već u ovom prvom kvartalu - naveo je on, međutim, dodaje da će do takvog razvoja situacije doći "samo ukoliko se ne dese novi izazovi i nove geopolitičke tenzije".

Građani Srbije bi, dakle, mogli barem malo da "predahnu" posle ove vesti, budući da su cene raspidno skakale mesecima unazad - bilo da je reč o prodaji ili iznajmljivanju.

Takođe, velike razlike u cenama među gradovima i mestima u zemlji dovele su do toga da negde novogradnja stagnira, a cena po kvadratu iznosi svega 500 evra - kao u Boru, a da negde samo garaža košta kao nekada solidan stan.

Sve u svemu, možemo zaključiti da tržište osluškuje i zahteve/uslove potencijalnih kupaca, budući da je opala potražnja za kreditima, a samim tim - usporila je i prodaja stanova tim putem.

To se dogodilo tokom poslednjeg kvartala 2022. godine, a na to su uticali rast cena nekretnina i tržište rada.

Video: Ovo su cene izdavanja najtraženih stanova u Beogradu

(Telegraf Biznis/V.B.)