Slava u doba korone: Da li ste uštedeli ove godine? Evo na šta domaćice daju najviše novca
U 2020. obeležavanje ovog važnog dana za mnoge Srbe je dosta skromnije, u krugu porodice, kako je nekada davno i bilo...
Kriza izazvana virusom korona donela je svetu mnogo promena i izazova, pa tako ni Srbija nije izuzetak. Ipak, nisu nam sve te izmene jednako teško pale.
Slava se u Srba tradicionalno obeležava svake godine, uz vino, kolač i sveću, punu trpezu i bliske ljude. Najviše građana slavi Sv. Nikolu, koji se obeležava 19. decembra. Kako se obično kaže u narodu: "Pola Srbije slavu Sv. Nikolu, a druga polovina ide u goste".
Sveti Nikola je posna slava jer pada u toku Božićnog posta, i tada se kao glavno jelo služi riba, uz prebranac, posne punjene paprike, krompir salatu, posne kolače itd. Domaćice su se vremenom izveštile, pa obogaćuju trpezu i drugim đakonijama: salatama s tunjevinom, rolatima, slanim tortama.
S druge strane, mrsne slave podrazumevaju pečenje, mesne specijalitete, sarme, mlečne proizvode i ostalo što Srbima, ipak, malo više "odgovara". I jedna i druga varijanta umeju da "stanje" budžet i novčanik domaćina, a kako je ove godine, kada im u kuću ne dolaze gosti?
Nije lako odgovoriti na pitanje koliko košta slava u Srbiji, jer je ne obeležavaju sve porodice isto. Neki slave slavu tri dana, neki samo jedan. Postoje porodice koje u jednom danu prime više gostiju nego neke za dva dana, tako da je sve individualno. Isto tako, određene domaćice dosta toga kupe, tj. ne prave same, što i više košta.
Ali, možemo izvući neki prosek. Prema iskustvu iz ranijih godina, kada su domaćini dočekivali svoje goste regularno, organizacija slave za oko 20 ljudi koštala je nekih 50.000 dinara ako je vreme posta (npr. slava Sveti Nikola), i barem 300 evra, ako se slavi mrsna slava.
Na ovu razliku u ceni umnogome utiče cena ribe, ali ne samo to. Domaćice često imaju potrebu da više obogate posnu trpezu, nego što bi to bio slučaj sa mrsnom, jer znaju da su Srbima "uglavnom dovoljni pečenje i sarme na stolu kako bi bili zadovoljni". Posne sarme su, ipak, nešto drugo.
Cifre koje navodimo odnose se na jednostavan ručak, tj. samo ono osnovno. Za mrsnu slavu je svakako najveći izdatak meso, jer ga ima u raznim oblicima. Za 20 ljudi potrebno je barem 6-7 kilograma pečenja, bilo kog, a tu su i sarme koje ne mogu da prođu bez junećeg i svinjskog mlevenog mesa. Kilogram je između 400 i 500 dinara.
Ako želite kvalitetno meze, i da gosti ne ostanu gladni, računajte na još nekoliko hiljada dinara samo za šunku, pečenicu, sir, kačkavalj, jaja, soseve - sve što se nađe na jednom prosečnom mrsnom ovalu.
Kada govorimo o posnoj slavi, riba koja se najčešće kupuje je šaran, som, pastrmka, mada i oslić. Jedan Beograđanin kaže za naš portal da svake godine suši barem 20 kg šarana, što ga košta oko 200 evra. Ako volite dimljeni losos, računajte da 1 kg ove ribe u ribarnicama vredi 3.400 dinara.
Dakle, cena nekada nije presudna, koliko je količina. Ove godine, preporuka je da domaćini slave slavu u krugu najuže porodice, kako bi se mogućnost transmisije virusa prilikom takvih okupljanja izbegla ili bar smanjila na minimum. To ujedno znači da će vam svega biti potrebno manje.
I za kraj, ne smemo zaboraviti na piće i kolače, koji su takođe značajan trošak. Ako slavite slavu, pišite nam u komentarima kakva su vaša iskustva ove godine, i da li ste uštedeli novac?
(Telegraf Biznis/B.Đ.)