U komšiluku za kilogram i po pečenja tražili 60 evra, a tek da vidite cenu špricera
Skoro pa sam i sam mogao uzeti prase i ispeći ga za te pare, kažu šokirani posetioci manifestacije
Svake godine, uoči praznika Velike Gospojine, na hodočašće prema hrvatskom gradu Sinju kreće hiljade hodočasnika, posebno mladih, a ove godine su ih tamo dočekale ogromne cene hrane i pića.
- Bili smo gladni i u sinjskom parku smo uzeli kilo i po prasetine. Čovek je satarom odvojio dva lepa komada, žena je bacila na vagu i samo rekla: "Ovo vam je 60 evra." Bili smo šokirani - pričaju posetioci.
Kažu da je prošle godine bilo 30-40 odsto jeftinije.
- Skoro sam i sam mogao uzeti prase i ispeći ga za te pare. Ali šta ću, platio sam i otišao. I ostao praznog novčanika. Ovo je postalo zaista nenormalno, ne možeš nigde izaći bez 200 evra u novčaniku - rekao je jedan stanovnik Zagore.
Ali nešto ga je još više šokiralo...
- Uzeli smo litar i litar (špricer) i to nas je koštalo 20 evra. Ali on je kiselu vodu platio u prodavnici 70 centi, a meni je naplatio 10 evra! I ode 80 evra u vetar. Pečenje je bilo dobro, slano taman koliko treba, odlično pečeno, ali sve je to bilo kao zlato - kaže, navodeći da je cena prasetine ove godine bila 30-35 evra, dok je jagnjetina bila 40-45 evra - piše Jutarnji list.
Ali, eto, neko je naplaćivao i više... I tako je sinjski gradski park postao kao veliki restoran na otvorenom.
- Kafići su radili dan i noć, u gradu je zaista bila ludnica. Ali nisam baš video da je mnogo ljudi sedelo za stolovima u parku, gde se vrtelo stotine prasića i janjića. Ljudima je bilo skupo - kaže taj Dalmatinac.
A kako je bilo prošle godine?
U Solinu je prošle godine za Malu Gospojinu kilogram jagnjetine koštao oko 250 kuna ili 33 evra, a kilogram prasetine 150 kuna ili 20 evra. Pa računajte...
(Telegraf Biznis)