• 1
 ≫ 

Od džezve, preko kapsula do loptica: Eko aparat za pravljenje kafe donosi revoluciju

 ≫ 

Na svetskom nivou, kafu svakoga dana ispija više od milijardu ljudi

  • 1
Ekološki prihvatljiv aparat za kafu za jedno posluživanje koristi mahune napravljene od taloga i morskih algi Foto: CoffeeB / Ferrari / Profimedia

Kako vi pijete kafu - crnu, belu ili u "lopti"? Za mnoge od nas, kafa koja se sprema "klasično", kuvanjem na šporetu, jeste suštinski deo svakodnevne rutine. Posebno na Balkanu. Ipak, u svetu je drugačije.

Aluminijumske i plastične kapsule koje se koriste u aparatima za kafu mogu biti jedan od najštetnijih izvora ekološkog otpada. Zbog toga je švajcarska kompanija "Migros" rešila da lansira, navodno, "ekološku" alternativu kapsulama kafe. '

Tzv. kafene kuglice (loptice), reklamirane kao CoffeeB, prethodno su samlevene, sa kondenzovanom smesom koja se rastvara u mašini. Šef CoffeeB-a, Frenk Vajld, kaže da je takav način pripreme - "budućnost" ispijanja kafe.

- Verujemo da će se sistemi plastičnih kapsula vremenom povući iz upotrebe - rekao je on za Daily Coffee News. Razlog za to je, kaže, jednostavan: CoffeeB rešava problem otpada od kapsula, a ukus je jednako dobar kao i tradicionalna kafa u kapsulama.

- Tranzicija će, međutim, potrajati i, slično trendu sa električnim automobilima, radikalna promena se neće dogoditi preko noći - istakao je.

Kako je objašnjeno, kuglice kafe se drže zajedno - spojene ultra tankim slojem koji se može kompostirati. Ovaj sloj se ne rastvara i ekstrahuje se sa talogom kafe pre pijenja. Sadržaj se mora ubaciti u specijalizovanu mašinu poznatu kao "globus". Iako funkcioniše na sličnoj premisi, ovo je potpuno drugačiji sistem od postojećih uređaja koji podrazumevaju kapsule, kao što su Nespresso, Lavazza, Illy i Keurig.

Kuglice, naime, dolaze u različitim veličinama i od svake može da se dobije između 40 i 110 mililitara kafe. CoffeeB za početak svoj proizvod lansira u Švajcarskoj i Francuskoj, a proširenje u Nemačku je planirano za 2023.

Pakovanje od devet kafenih loptica koštaće od 4,70 evra, dok će mašina "Globe" (globus) koštati 175 evra.

O tome koliko su loše klasične kapsule kafe za okolinu, priča se naširoko. S druge strane, u protekloj deceniji kapsule su brzo zavladale svetom. Globalno, oko 39.000 kapsula se proizvede svakog minuta. Ipak, od toga broja čak 29.000 završi na deponiji.

Jednokratnoj ambalaži - obično napravljenoj od plastike ili aluminijuma - potrebno je oko 500 godina da se razgradi, što umnogome utiče na zagađenje planete i zdravlje ljudi. Brendovi su vremenom razvili neke alternative koje se mogu reciklirati, ali mnoge od njih se i dalje bacaju/mešaju sa redovnim otpadom jer opcije za reciklažu nisu lako dostupne.

Korisnici moraju da vrate kapsule na posebna mesta za reciklažu ili da organizuju njihovo preuzimanje. Ako imate aparat za kafu koji podrazumeva kapsule, njihova upotreba za kompostiranje je svakako bolji izbor za životnu sredinu, jer se mogu razgraditi za manje od dva meseca.

Druga opcija je da kupite kapsule od nerđajućeg čelika za višekratnu upotrebu, koje se mogu puniti mlevenom kafom iznova i iznova. Bonus za ovaj sistem je u tome što možete izabrati bilo koje zrno koje želite, umesto da se oslanjate na unapred upakovane izbore.

U prilog tome koliko je kafa popularno piće, govori i činjenica da 64% odraslih Amerikanaca konzumira kafu svakog dana. Drugim rečima, ova nacija dnevno popije neverovatnih 400 miliona šoljica kafe. Pritom, dobar deo njih dobija se iz neekoloških aparata, koji koriste plastične ili aluminijumske kapsule.

Na svetskom nivou, kafu svakoga dana ispija više od milijardu ljudi, ali malo ko razmišlja o tome da kapsule koje bezbrižno stavljaju u aparat mogu imati negativan uticaj po okolinu, zar ne?

Video: Bili smo u Italiji: Ovako se pravi čuvena kafe Vergnano koja postoji 140 godina

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BASA

    20. oktobar 2022 | 08:23

    Turska ili srbska kafa zauvek ! Nismo protiv , Inovativnih pakovanja kafe ! To je brzo za mnogobrojne restorane i kafiće !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>