• 2
 ≫ 

Evropa sve dalje od svog CO2 cilja? Želi da zameni ruski gas, tako što se vraća fosilnim gorivima

 ≫ 

Planirani projekti bi mogli da emituju 10 posto preostalog ugljenika koji je ukalkulisan u svetski budžet

  • 2
Olaf Šolc, Emanuel Makron, Ursula fon der Lajen, EU samit, Brisel Tanjug/AP

"Zemlje koje se bore da nabave što više prirodnog gasa, kako bi zamenile isporuke iz Rusije, rizikuju da godinama nastave emisije štetnih gasova što bi moglo da osujeti klimatske ciljeve", saopštila je danas istraživačka organizacija Climate Action Tracker (CAT).

Napori da se spreče katastrofalne klimatske promene "sudarili" su se ove godine s globalnom energetskom krizom koju su izazvali manjak ponude gasa i rast cena goriva, pošto je Rusija oštro smanjila isporuke Evropi posle invazije na Ukrajinu 24. februara.

- Svedoci smo značajnih nastojanja za povećanje proizvodnje i uvoza fosilnog tečnog prirodnog gasa (TPG) širom sveta – u Evropi, Africi, Severnoj Americi, Aziji i Australiji – što bi moglo da dovede do toga da globalne emisije pređu opasne nivoe - izjavio je Bil Hir, generalni direktor istraživačkog Instituta klimatska analitika, koji zajedno sa Novim institutom za klimu čini CAT, prenosi Rojters.

Planirani projekti bi mogli da emituju 10 posto preostalog ugljenika koji je ukalkulisan u svetski budžet, što je kumulativna količina koja se može emitovati u nastojanju da se izbegne zagrevanje planete iznad 1,5 stepeni Celzijusa, navodi se u izveštaju CAT-a.

Među projektima su nova bušenja gasa u Kanadi i izgradnja kapaciteta za uvoz tečnog prirodnog gasa u Nemačkoj i Vijetnamu.

Zemlje sveta su se dogovorile, u okviru Pariskog sporazuma o klimatskim promenama iz 2015. godine, da pokušaju da zaustave emisije gasova s efektom staklene bašte veće od 1,5 stepeni iznad predindustrijskih nivoa.

Naučnici kažu da bi zagrevanje iznad 1,5 stepeni Celzijusa izazvalo mnogo teže klimatske posledice od požara, poplava i rasta nivoa mora koji se danas već dešavaju. Svet je trenutno za 1,2 stepena °C topliji od predindustrijskog nivoa.

Germany Cruise Ship Foto: Tanjug/AP

Navodi se i da je evropski uvoz ruskog gasa do oktobra pao na 7,5 posto ukupnog uvoza sa nivoa od 40 odsto prethodnih godina. Nastojanja da se zamene ruske isporuke gasa ojačala su planove za proširenje infrastrukture za fosilna goriva, iako je Evropska unija predložila podizanje ciljeva u pogledu obnovljive energije kao alternativnog izvora snabdevanja umesto ruskih goriva.

Međunarodna agencija za energetiku (IEA) saopštila je da ne bi trebalo otvarati nova naftna i gasna polja ako svet želi da postigne ciljani limit zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa.

Inače, glavno holandsko skladište gasa u Bergermeru, jedno od najvećih komercijalnih skladišnih objekata otvorenog tipa u Evropi, popunjeno je 100 odsto, saopštila je danas holandska vlada.

Vlada je od maja potrošila oko 400 miliona evra (399 miliona dolara) na subvencije za punjenja ovog skladišta, kapaciteta 4,1 milijardu kubnih metara, prenosi Rojters.

Video: Otvoren prvi Mejkers lab u Srbiji: Ovo je mesto za nove ideje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djape

    10. novembar 2022 | 11:07

    Rusija je izgubila. Izgubili su rat u ukrajini, nisu uspeli da je osvoje, uskoro ce biti izbaceni iz ukrajine. A drugi rat su izgubili ekonomski. Neocekivano topao oktobar i novembar a prognoze su da decembar i januar ce biti iznad proseka sto znaci topli domovi i ustedjni gas za narednu sezonu. Do sledece godine rusi ce biti totalno izbaceni sa trzista gasa i nece imati kome da prodaju. Plus sankcije koje ce ostati godinama dok i poslednji rus ne napusti zemlju. Ovo je kraj ruskih snova o okupiranju evrope

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>