• 0
 ≫ 

Ovaj neboder krasi 80.000 biljaka, pogledajte i hotel koji oduzima dah

 ≫ 

U zemlji koja okuplja blizu 6 miliona ljudi, na području manjem od polovine Londona, izgradnja zelenih površina nije samo čin korporativne velikodušnosti – to je zakonski uslov u nekim oblastima

  • 0
Singapur Capita Spring neboder Foto: Shutterstock

Pronalaženje prostora sa zelenim površinama je izazov u ​​svakom (velikom) gradu na svetu, a posebno u onima koji su najgušće naseljeni.

Takav je slučaj sa ostrvskim gradom-državom iz jugoistočne Azije - Singapurom. Zato su Singapurci odlučili da izgrade prelepi toranj CapitaSpring, sa fasadom od aluminijuma i stakla, koja naizgled "puca", a onda otkriva biljke i drveće koje raste stotinama metara u visinu.

Dakle, svako ko u centru Singapura ubuduće bude tražio novi park za šetnju i čistiji vazduh, moći će jednostavno da "pogleda prema nebu" i tu pronađe svoj mali raj.

Na nivou ulice, prolaznici i kancelarijski radnici mogu da stanu u red za lift koji vodi do takozvane "Zelene oaze" — spiralne baštenske staze koja vijuga pored sprava za vežbanje, klupa i stolova.

Sa 280 metara visine, CapitaSpring je za sada jedan od najviših nebodera u ovom azijskom gradu-državi. Zgrada je u privatnom vlasništvu divova u oblasti nekretnina, CapitaLand i Mitsubishi Estate, a među zakupcima je i svetski poznata investiciona banka JP Morgan.

Ali, u skladu sa nastojanjem Vlade Singapura da osigura da biznis kvart stanovnicima nudi više od samog poslovnog prostora, ima "još toga" iznad Oaze: na poslednjem spratu zgrade, takoreći na krovu, posetioci mogu da prošetaju kroz farmu punu voća, povrća, začinskog bilja i jestivog cveća, piše CNN.

Tu se nalaze i tri restorana.

Singapur Capita Spring neboder Foto: Shutterstock

Tokom posete ekipe CNN-a ovoj famoznoj eko nekretnini, urbani farmer koji čuva baštu procenio je da ona proizvodi 70 do 100 kilograma proizvoda svakog meseca.

Sve skupa, zgrada kojima ima 51 sprat sadrži više od 80.000 stabala i biljaka, raspoređenih na oko 8.000 metara kvadratnih uređene površine, koja takođe uključuje natkriveni trg, sa drvećem koje pravi hlad.

Prema podacima danske firme Bjarke Ingels Group (BIG), koja je dizajnirala neboder u saradnji sa Carlo Ratti Associati, većina biljnih vrsta koje se nalaze u ovom lokalitetu jesu autohtone u Singapuru i tako prilagođene toploti i vlažnosti tokom cele godine.

Gradnja singapurske konstrukcije CapitaSpring krenula je 2018, a arhitekte je opisuju kao biofilni dizajn. Šta to tačno znači? To je inovativni arhitektonski pristup projektovanju - u skladu sa očuvanjem prirode. Drugim rečima, to je integracija prirode i dizajna.

Singapur Capita Spring neboder Foto: Shutterstock

Firma je u saopštenju rekla da postavljanje zelenila "imitira hijerarhiju biljaka tropskih kišnih šuma", sa onima kojima je potrebno najmanje direktnog svetla.

- Zbog jedinstvenog karaktera singapurskog urbanizma — i izuzetno gustog i zelenog — odlučili smo da dizajn učinimo vertikalnim sistemom tropskog urbanizma - rekao je osnivač BIG-a, Bjarke Ingels,u saopštenju, dodajući da je toranj rađen "kao vizija budućnosti u kojoj grad i selo, kultura i priroda mogu koegzistirati."

CapitaSpring je jedna od nekoliko privlačnih biofilnih zgrada koje su otvorene u singapurskom okrugu Downtown Core, tokom poslednjih godina. Nekoliko blokova dalje, hotel Parkroyal Collection Pickering ima skoro 15.000 kvadratnih metara zelenila, sa nizom balkona prekrivenih drvećem i biljkama.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by PARKROYAL COLLECTION Pickering (@parkroyalcollectionpickering)

Nešto južnije, imamo još jedan blistavi primer: nekada crvena spoljašnjost hotela Oasia polako postaje zelena, dok više od 20 vrsta puzavaca i vinove loze "grli" njegovu fasadu.

U zemlji koja okuplja blizu 6 miliona ljudi, na području manjem od polovine Londona, izgradnja zelenih površina nije samo čin korporativne velikodušnosti – to je zakonski uslov u nekim oblastima.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by PARKROYAL COLLECTION Pickering (@parkroyalcollectionpickering)

Singapurska vlada se dugo promoviše kao "grad bašta" ("garden city"), što je termin koji je 1960-ih godina prošlog veka koristio nekadašnji ministar Singapura, Li Kuan Ju. U decenijama nakon toga, urbanisti su započeli programe sadnje drveća širom grada i projekte uređenja njegovih ogromnih javnih stambenih kompleksa.

Azijski grad-država, takođe, zahteva da investitori za privatne svojine odvoje prostor za zelenilo kada grade nove višespratnice.

Video: Dokaz da su žene sveznajuće: Devojke inženjeri iz Emirata izmislile su „džepnu flašicu“

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>