• 16
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bajatović priznao: Gas će poskupeti, jednom ili dvaput do kraja godine, ali ne pre 1. maja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Moramo da budemo energetski efikasniji", navela je ministarka Dubravka Đedović

  • 16
Biznis forum Kopaonik 2023 Foto: Filip Plavčić

- Ništa bolje ne testira odgovornost od kriznih situacija, i zato smo rešili da se uhvatimo u koštac sa reformom energetskog sistema - rekla je ministarka energetike i rudarstva, Dubravka Đedović, drugog dana Kopaonik biznis foruma.

Prema njenim rečima, uporedo sa projektima, radi se i na povećanju efikasnosti i reformi preduzeća.

Krajni cilj je, istakla je, da sva preduzeća u energetici posluju profitabilno i stabilno, uz energetsku sigurnost i bezbednost. Na panelu koji je bio posvećen energetici, ministarka je rekla i kako je potrebno raditi na obezbeđenju zaliha energenata, a pre svega gasa.

- Zemlja koja ide ka dekarbonizaciji mora da ima alternativne energente. Radićemo na tome da naša skladišta u Mađarskoj budu još veća, da imamo dovoljno gasa da se pripremimo za sledeću sezonu - rekla je ministarka.

Ona je podsetila da je do sada država obezbedila dovoljno energenata, a da je cena struje ostala stabilna uprkos rastu na drugim tržištima.

- Moramo da menjamo našu svest, da budemo energetski efikasniji. Na mere se odazvala 121 lokalna samouprava, zahvaljujući čemu je 80.000 domaćinstava postalo energetski efikasno - navela je.

Da li Srbijagas može da izdrži trenutnu cenu?

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović je, obraćajući se na panelu, istakao da je "najgore u energetici kada je nema". On je odgovarajući na pitanje da li Srbijagas može da izdrži trenutnu cenu po kojoj naplaćuje od privrede podsetio da je "uvek dilema da li je potrebno sprovoditi socijalnu politiku".

- Neće svetske ekonomije da igraju sa većom cenom nafte, jer to ne bi bilo dobro, zato mislim da neće biti velikih volativnosti - naveo je i dodao kako misli da će cena na tržištu biti još niža u narednom periodu.

Biznis forum Kopaonik 2023 Foto: Filip Plavčić

On je ukazao i na to da Evropa plaća veliku cenu sukoba.

- Mi imamo nekoliko važnih projekata u narednom periodu - Horgoš, Turski tok, kao i određene količine gasa iz Azerbejdžana - rekao je i dodao:

"Da nije Vlade, Srbijagas ništa ne bi izdržao kada je reč o cenama. Desiće se poskupljenje gasa, bolje da to ja kažem".

Prema rečima direktora Srbijagasa, do poskupljenja može doći jednom ili dva puta do kraja godine. Ipak, istakao je da cena poskupljenja "neće biti velika" i da do njih neće doći pre 1. maja ove godine.

Takođe, istakao je da ono neće biti veće od 10 odsto.

- Imamo dovoljno kapaciteta da u narednih godinu, dve napravimo neki bolji balans kupljenog gasa, ako to treba da bude i politički cilj, a pretpostavljam da će biti i ekonomski, ako ništa drugo zbog bezbednosti snabdevanja - zaključuje Bajatović.

Video: Sve je spremno za 30. jubilarni Kopaonik biznis forum

(Telegraf Biznis/V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gogi

    7. mart 2023 | 11:13

    A verovatno će uz podizanje cene gasa i sebi podići platu jer mu je mala !!!!!

  • Dx202xd

    7. mart 2023 | 11:16

    Možemo očekivati da cena gasa ode puta tri. Prvo će da priznaju kosovo onda da uvedu poneku sankciju rusiji i onda rusija ukida nama cenu gasa za prijateljske zemlje i odeeee cena.

  • Susek

    7. mart 2023 | 12:49

    Bitno je da ti plate koje primaš ostanu iste.. Nemoj slučajno da si uplatio za lečenje nekog deteta....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>