• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će odeća i obuća trajati duže? Potpisana deklaracija za održivu budućnost industrije tekstila

Vreme čitanja: oko 1 min.

To je i prilika da se iz dostupnih fondova EU, obezbede sredstva za privlačenje, obuku ili prekvalifikaciju radnika

  • 0
šivenje, tekstil Foto: shutterstock.com

Privredna komora Srbije (PKS), Unija poslodavaca Srbije (UPS) i predstavnici reprezentativnih sindikata potpisali su Bukureštansku deklaraciju za održivu budućnost industrije tekstila, odeće, kože i obuće u jugoistočnoj Evropi, što bi trebalo da unapredi tekstilnu industriju i učini je ekološki prihvatljivijom, objavila je PKS.

Deklaracija je potpisana na Međunarodnoj konferenciji povodom projekta "Obezbeđivanje održive budućnosti za industriju tekstila, odeće, kože i obuće u jugoistočnoj Evropi", koja je održana u Bukureštu a pristupili su joj nacionalna udruženja industrije, poslodavaca i sindikati iz Bugarske, Hrvatske, Severne Makedonije, Rumunije.

Sekretar Udruženja za industriju tekstila, odeće, kože i obuće PKS Milica Ljubojević je istakla da je cilj deklaracije da se u saradnji sa evropskim socijalnim partnerima, unapredi sektor tekstilne industrije u regionu i učini ekološki prihvatljivijim.

- To je i prilika da se iz dostupnih fondova EU, obezbede sredstva za privlačenje, obuku ili prekvalifikaciju radnika, za regionalni razvoj i pravednu tranziciju u industriji tekstila, odeće, kože i obuće - rekla je ona.

Industrija tekstila, odeće, kože i obuće zapošljava više od 400.000 radnika u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Srbiji a postoje i mogućnosti za dalji rast, jer brendovi preispituju sigurnost svojih lanaca snabdevanja.

Angažovanje radnika iz država koje su blizu kompanije, tzv. nearshoring, nudi mogućnosti za zemlje jugoistočne Evrope, koje se nalaze u blizini glavnih evropskih tržišta, pružajući opciju nabavke sa manjim ekološkim otiskom.

Istovremeno, evropske industrije tekstila, odeće, kože i obuće spremne su za veliku transformaciju koja će uticati i na industriju i na radnike.

Tako strategija EU za održivi i cirkularni tekstil ima za cilj da do 2030. godine proizvodi industrije tekstila, odeće, kože i obuće koji se plasiraju na tržište EU budu dugotrajni za višekratnu upotrebu, popravke ili recikliranje.

Ona pokriva zelenu i digitalnu tranziciju uz naglašavanje potrebe da se obezbedi konkurentnost u globalnom kontekstu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>