• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Parking mesta sa solarnim nadstrešnicama koje proizvode struju: Inovacija na Sajmu građevinarstva

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ponudu u halama Beogradskog sajma posetioci mogu pogledati još danas

  • 0
Sajam Građevinarstva Foto: Nikola Anđić

Električni automobili su "zeleni" izbor, ali načini na koji se oni pune baš i nisu. Zato se kompanije utrkuju u pronalasku podjednako zelenih rešenja ovog problema, a jedan od njih je predstavljen na 47. Međunarodnom sajmu građevinarstva.

Na Sajmu, koji se održava pod sloganom "Gradimo pametno", učestvuje 430 eminentnih domaćih i stranih proizvođača, distributera i trgovaca opremom i materijalima.

Ponudu u halama Beogradskog sajma posetioci mogu pogledati još danas, a izlagači će detaljno da im predstave sve što ih zanima o njihovim inovativnim rešenjima u ovoj industriji.

Sunčeva energija je najrasprostranjeniji energetski resurs na zemlji i ne proizvodi zagađenje prilikom proizvodnje električne energije, a beogradska kompanija Propulzija našla je način da je iskoristi dok potrošačima rešava neki drugi problem.

- Dok naše nadstrešnice štite vozila koja su parkirana ispod njih, solarni paneli na krovu prikupljaju energiju sunca i transformišu je u električnu - kažu za Telegraf Biznis u ovoj kompaniji.

Sajam Građevinarstva Foto: Nikola Anđić

Solarne elektrane su instalacije koje proizvode čistu energiju, a mogu biti postavljene na krovu objekta ili čistom zemljištu. Energija koja se proizvede u solarnim elektranama može da se koristi za zadovoljenje sopstvene potrošnje.

Ova čista energija pomaže potrošaču da ostvari značajne uštede, jer smanjuje količinu energije koju potrošač preuzima iz električne mreže pa su manji i iznosi na računu za potrošenu električnu energiju.

Ovi sistemi solarnih panela najveći smisao imaju kada se nalaze na velikim parkinzima u okviru kompanija, ali iz ove firme kažu da su im klijenti i pojedinci.

Nadstrešnice idu uz desetogodišnju garanciju, a otporne su na sve vrmenske uslove. Na najmanju koja može da bude napravljena staju dva automobila.

- Jedna takva solarna nadstrešnica postavljena ispred poslovnice banke ima snagu 4,5 kilovat časova i proizvodi približno 3.243 kilovat časova za napajanje elektropunjača sa dva mesta za punjenje, snage po 22 kW - objašnjavaju u ovoj kompaniji.

Struja dobijena na ovaj način ne mora da se koristi za napajanje automobila, može i da se preusmeri na potrošnju u objektu, čime se ostvaruju značajne uštede. Ukoliko u tu kalkulaciju uključimo i subvencije države koje su sve dostupnije, ovo ulaganje je još racionalnije.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>