• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neočekivan rezultat: Istražen uticaj mesa iz laboratorije na životnu sredinu

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Takvi proizvodi su viđeni kao održivija alternativa običnom mesu jer se za proizvodnju koristi manje vode, antibiotika i zemlje nego za uzgoj stoke

  • 0
Trihinela, meso

Foto: Shutterstock

Meso proizvedeno od veštački uzgajanih ćelija moglo bi da bude i do 25 odsto lošije za životnu sredinu od standardne govedine, pokazalo je novo istraživanje.

Magazin New Scientist objavio je da je studija naučnika za hranu Derika Riznera i njegovog tima sa Univerziteta u Kaliforniji pokazala da su ekvivalenti ugljen-dioksida koji se emituju iz mesa uzgojenog u laboratoriji bili od četiri do 25 puta veći od obične govedine.

Kultivisano meso uključuje svako meso koje se uzgaja u laboratoriji, uz pomoć epruveta ili bioreaktora od nerđajućeg čelika.

Takvi proizvodi su viđeni kao održivija alternativa običnom mesu jer se za proizvodnju koristi manje vode, antibiotika i zemlje nego za uzgoj stoke.

Međutim, studija je otkrila da zbog toga što tečnost koja se koristi za uzgoj ovih proizvoda sadrži soli, aminokiseline i vitamine koji zahtevaju energetski intenzivne tehnike, ovo meso zapravo dolazi sa više ekoloških troškova.

Neke studije sugerišu da će, kako se istraživanje bude razvijalo, meso uzgojeno u laboratoriji na kraju imati niži ugljenični otisak od tradicionalnog mesa.

U novembru 2022. godine, FDA je objavila da je laboratorijski uzgojeno meso kompanije Upside Food bezbedno za ljudsku ishranu, što znači da bi proizvod uskoro mogao biti široko dostupan u supermarketima u Velikoj Britaniji.

Biljne opcije kao što su one od brenda Beyond Meat već su široko dostupne u velikim supermarketima.

Telegraf Biznis razgovarao je i sa jednom kompanijom o tome. 

(Telegraf Biznis)

Video: Burger na laboratorijski način: Nema više ubijanja krava, meso u tanjiru direktno iz epruvete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>