• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vetar je prvi put glavni izvor energije u ovoj državi: Ipak, za grejanje se i dalje bira gas

Vreme čitanja: oko 1 min.

  • 0
Wind power station, vetrenjače za proizvodnju struje Foto: Pixabay

Vetroturbine su po prvi put u Velikoj Britaniji proizvele više električne energije nego gas.

U prva tri meseca ove godine trećina električne energije u zemlji dolazila je iz vetroelektrana, pokazalo je istraživanje Imperijal koledža u Londonu, a cilj je da do 2035. godine sva električna energija u Velikoj Britaniji ima neto nultu emisiju.

- Još uvek postoje mnoge prepreke za dostizanje mreže koja je u potpunosti bez fosilnih goriva, ali činjenica da je energija vetra prvi put isporučila više struje nego gasje prava prekretnica - rekao je Iain Staffell, energetski istraživač na Imperijal koledžu i glavni autor izveštaja.

Veći deo energije vetra u Velikoj Britaniji dolazi iz priobalnih vetroelektrana. Instaliranje novih vetroturbina na kopnu je zabranjeno još od 2015. godine.

Naučnici kažu da je prelazak na obnovljive izvore energije ključan za suzbijanje uticaja klimatskih promena, koji se već osećaju svuda, pa i u Velikoj Britaniji, koja je prošle godine zabeležila najtopliju godinu od kada se beleže temperature.

Energija dobijena iz Sunca i vetra zabeležila je značajan rast u Velikoj Britaniji. U prvom kvartalu 2023. godine, 42 odsto električne energije u Velikoj Britaniji dolazilo je iz obnovljivih izvora energije, a 33 odsto iz fosilnih goriva kao što su gas i ugalj.

Ali istraživanje BBC-a je u četvrtak otkrilo da su projekti zelene energije vredni milijarde funti zaglavljeni na čekanju zbog kašnjenja u povezivanju sa mrežom.

Neke solarne i vetroelektrane čekaju i do 10 do 15 godina da budu priključene, a sve zbog nedostatka kapaciteta u elektroenergetskom sistemu.

Trenutno većina domova u Velikoj Britaniji koristi gas za grejanje, a vlada nastoji da udalji domaćinstva od gasnih kotlova i da ih prebaci na toplotne pumpe koje koriste struju.

(Telegraf Biznis)

Video: 9 efikasnih načina za uštedu energije na poslu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>