• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pavle Petrović za Telegraf Biznis o korporativnim obveznicama: "Treba pratiti tu dobru praksu"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Preduzeća će moći da se zadužuju i na druge načine, a ne samo kroz bankarske kredite

  • 0
MALI FISKALNISAVET SASTANAK Foto: Tanjug/Vladimir Sporčić

Na marginama druge po redu "Look up" konferencije na Kopaoniku imali smo priliku da razgovaramo sa predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem, kojeg smo upitali kako savet ocenjuje poziv kompanijama da od 1. januara počnu sa izdavanjima korporativnih obveznica.

Podsetimo, to znači da će preduzeća moći da se zadužuju i na druge načine, a ne samo kroz bankarske kredite. Troškove emitovanja korporativnih obveznica koje bi se plasirale početkom sledeće godine, snosila bi, država.

Pavle Petrović Foto: Telegraf.rs

- Nismo to analizirali detaljno, u svakom slučaju treba pratiti tu dobru praksu i gledati kakva je praksa u svetu da bi se obezbedilo finansiranje za zelenu tranziciju, koja će zahtevati dosta sredstava - kaže Petrović za Telegraf Biznis i na primeru EPS-a dalje pojašnjava:

- Na kraju ce možda uspeti za energetiku i tranziciju da se obezbede dovoljna sredstva, ali ono što će efektivno biti ograničenje je da li će nereformisani EPS biti u stanju da i kad ima te pare na gomili, te investicije u tehničkom smislu sprovode, gotovo sigurno da ovakav kakav je sada EPS, nereformirsani, to neće moći da uradi - zaključuje Petrović.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>