• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za nauk u 2024. godini! Svi bacamo tone jestive hrane, a u Londonu je to čak jedna petina

B. L.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U zemljama u razvoju, 40 odsto gubitaka nastaje u fazama nakon žetve i prerade, a više od 40 odsto gubitaka dešava se na maloprodajnom nivou

  • 1
mediteranska hrana, hrana, salata Foto: Shutterstock/Okrasiuk

Godišnje bacimo čak jednu trećinu hrane, što je enormna količina koja bi nahranila 3 milijarde ljudi u svetu. Zvuči neverovatno, ali je tako... Dakle, ne samo što kupujemo hranu kojoj kasnije prođe rok trajanja, a nismo je iskoristili na vreme, već i bacamo tone jestivih namirnica - svakodnevno.

I dok svet sve više polemiše o očuvanju životne sredine i smanjenju CO2 uticaja iz raznih industrija, ali i što se tiče individualnih obrazaca ponašanja, ovi alarmantni podaci o bacanju hrane bi zaista trebalo da nam budu "za nauk" u 2024. i narednim godinama.

Posebno, imajući u vidu ratna dešavanja, egzistencijalnu prolongiranu krizu i ekonomsku nestabilnost širom sveta, praćenu inflacijom, kao i nedavnim poremećajima u transportu zbog napada Huta na brodove u Crvenom moru.

U zemljama u razvoju, 40 odsto gubitaka nastaje u fazama nakon žetve i prerade, a više od 40 odsto gubitaka dešava se na maloprodajnom nivou.

Najnoviji dostupni podaci UN i FAO organizacije sugerišu da 3,1 milijardi ljudi u svetu ne može da priušti zdravu ishranu.
banka hrane, donacija, hrana Foto: Shutterstock/Veja

5 alarmantnih činjenica

  1. Godišnje bacimo 1,3 milijarde tona hrane, vredne bilion dolara;
  2. Zbog otpada od hrane, gubimo 25% naših zaliha vode u obliku "nepojedene hrane";
  3. Evropljani i Amerikanci godišnje, po glavi stanovnika, bace oko 100 kg hrane;
  4. Jedna četvrtina svetskih zaliha slatke vode koristi se za uzgoj hrane koja se nikada ne pojede;
  5. Konkretno u Kini, više od 35 miliona hrane godišnje se "izgubi".

Čak 19% jestive hrane završi u kontejneru

Veliki deo hrane završava u kontejnerima, a čak 19% jestivog otpada samo u Londonu, izveštava organizacija ReLondon, a piše GreenNews. Analizirajući podatke iz 22 gradske opštine, istraživanje naglašava potrebu za "preventivnim merama" i reciklažom hrane.

Zabrinjavajuće je što se 27% ukupnog otpada sastoji od hrane, a čak 19% još uvek može biti konzumirano.

ReLondon ističe značaj unapređenja sistema prikupljanja otpada i uvodi reciklažu hrane u delovima Londona gde to još nije dostupno, a što postaje obavezno od marta 2026. godine. Razlika u stopama prikupljanja između trotoarnih i zajedničkih sistema prikupljanja takođe je evidentna – 21% materijala na trotoarima pogrešno završava u kontejnerima, dok je taj broj čak 51% u zajedničkim objektima.

Takođe, plastična folija čini 7% ukupnog otpada, što je podložno poboljšanju reciklaže nakon obavezneimplementacije prikupljanja od marta 2027. godine.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    31. decembar 2023 | 14:42

    "u Londonu je to čak jedna petina" - НАРАВНО, бациш то безукусно и идеш на оброк...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>