• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Vlada pobedila ekologe u Norveškoj: Odlagaće se otpad na 4 odsto dna fjorda

B. L.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kritičari su optužili vladu da ignoriše sopstvene savetnike

  • 0
Carstvo prirode srce priroda Foto: y60 / Zuma Press / Profimedia

Norveška će dozvoliti da se rudarski otpad odlaže u fjordove te zemlje, nakon što je vlada dobila sudski spor protiv ekoloških organizacija koje pokušavaju da blokiraju taj plan. Doduše, od 2026. na snagu bi trebalo da stupe strože norme vezane za čuvene fjordove.

Sve u svemu, posle 15-godišnjeg spora, privatnoj kompaniji "Nordik Majning" dato je zeleno svetlo da odloži 170 miliona tona rudarskog otpada na dno fjorda Forde, za šta kritičari kažu da će ugroziti morski život i dovesti u opasnost biodiverzitet, prenosi Gardijan.

Sud je naložio "Prijateljima zemlje-Norveška" i "Prirodi i omladini", dvema ekološkim organizacijama koje su pokrenule slučaj, da plate sudske troškove od skoro 128.000 evra.

Oni bi, međutim, i dalje mogli da podnesu slučaj Žalbenom sudu, ali kažu da su njihovi resursi trenutno previše smanjeni da bi nastavili borbu, iako se nadaju spoljnoj podršci.

"Ovo je u suprotnosti sa Arhuskom konvencijom, koja kaže da finansije ne bi trebalo da utiču na pristup pravdi u pitanjima životne sredine. Jednostavno nemamo novca da nastavimo sa slučajem u ovom trenutku", rekao je Truls Gulovsen, lider "Prijatelja zemlje-Norveška".

Kritičari su optužili vladu da ignoriše sopstvene savetnike, uključujući Norveški institut za istraživanje mora.

"Naša procena ovog projekta je evoluirala tokom vremena. Danas zaključujemo da ne savetujemo odlaganje morskog otpada jer bi to moglo da ugrozi zdrav, održiv ekosistem u fjordu Forde", saopštio je Gir Hus, naučnik pri Norveškom institutu za istraživanje mora.

"Nordik Majning" je dobio dozvolu za odlaganje 4 miliona tona otpada godišnje. Izvršni direktor kompanije, Ivar Fosum, kaže da planiraju odlaganje 1,2 miliona tona godišnje. Područje predviđeno za odlaganje je 4 kvadratna kilometra, odnosno 4 odsto dna fjorda.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>