• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prva reverzibilna hidroelektrana nakon 3 i po decenije: Najvažniji projekat u energetskom sektoru Srbije

M. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bistrica predstavlja najveći novi energetski kapacitet od 646 MW

  • 1
Dubravka Đedović Handanović, radna grupa, Bistrica Foto: MRE/Emilija Jovanović

"Bistrica će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju ćemo graditi nakon tri i po decenije i najveći novi energetski kapacitet od 646 MW", poručila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović nakon druge sednice Posebne radne grupe radi izgradnje reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Sednica je održana u tom resornom ministarstvu, a razmatran je napredak u izradi tehničke dokumentacije.

- Reverzibilna hidroelektrana Bistrica je najvažniji projekat u energetskom sektoru koji je prepoznat i u programu „Skok u budućnost – Srbija 2027“. Bistrica će biti prva reverzibilna hidroelektrana koju ćemo graditi nakon tri i po decenije i najveći novi energetski kapacitet od 646 MW, neophodan za sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednim godinama, povećanje proizvodnih kapaciteta iz obnovljivih izvora, balansiranje i skladištenje energije - rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je istakla da je ova godina najvažnija za završetak izrade tehničke dokumentacije kako bi sledeće godine počeli pripremni radovi na izgradnji reverzibilne hidroelektrane.

- Do sada su završeni Idejni projekat, Studija opravdanosti, Studija nepokrenih kulturnih dobara i Studija o priključenju elektrane na prenosnu mrežu. Prostorni plan područja posebne namene uskoro će biti usvojen na sednici Vlade, nakon čega sledi ishodovanje lokacijskih uslova, dok je u izradi Studija o proceni uticaja na životnu sredinu koja će biti usvojena nakon javnog uvida, do kraja ove godine, a takođe je započeta i izrada Projekta za građevinsku dozvolu - rekla je ona i dodala da će resorno ministarstvo sa "Elektroprivredom Srbije" i drugim ministarstvima i institucijama nastaviti da prati dinamiku pripreme tehničke dokumentacije.

Ona je podsetila da je resorno ministarstvo dobilo zvaničnu potvrdu Vlade Japana, odnosno njihovog Ministarstva spoljnih poslova, da je nakon preliminarne analize tehničke dokumentacije doneta pozitivna odluka o učešću Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA) u finansiranju i izgradnji RHE Bistrica.

- Nastavićemo da radimo na obezbeđivanju komplentnog finansiranja najvažnijeg projekta u energetskom sektoru - rekla je ministarka Đedović Handanović.

Na drugoj sednici Posebne radne grupe osim predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike učestovao je generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dušan Živković, prestavnici Ministarstva zaštite životne sredine, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva kulture, Republičkog geodetskog zavoda, „Elektrodistribucije Srbije”, Republičke direkcije za imovinu, Zavoda za zaštitu nepokretnih kulturnih dobara Kraljevo, opština Priboj i Nova Varoš, kao i predstavnici projektnog tima za realizaciju projekta.

(Telegraf Biznis)

Video: Duži radni vek za narednih 40 godina: U toku modernizacija HE Đerdap 1

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Td

    29. jun 2024 | 00:36

    'Projekat za gradjevinsku dozvolu zapocet',a jos nije odradjena ni studija o uticaju na zivotnu sredinu,niti je bila javna rasprava!!! Ako ova drzava postuje jednu stavku zakona i ustava ja secem vene!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>