• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Živković obišao fabriku za proizvodnju baterija u Subotici: Razgovarano o saradnji

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

On je dodao da će za buduću proizvodnju velikih baterijskih skladišta biti potrebne dodatne količine električne energije iz obnovljivih izvora i da je zadatak EPS-a da ih obezbedi

  • 0
Dušan Živković i Nemanja Mikać Foto: EPS

Generalni direktor "Elektroprivrede Srbije" Dušan Živković posetio je kompaniju "ElevenEs" u Subotici, jedinu fabriku u Evropi koja se bavi proizvodnjom LFP (litijum, gvožđe, fosfatnih) baterija.

- Sa predstavnicima kompanije razgovarao sam o mogućnostima za saradnju pre svega u kontekstu budućeg razvoja "Elektroprivrede Srbije" kroz projekte obnovljivih izvora energije i potrebe za obezbeđivanjem skladišta zelene energije. Takođe, kompanijama poput "ElevenEs" da bi bile održive u procesu proizvodnje baterija potrebna je zelena energija, i tu je ključna uloga EPS-a - rekao je Živković nakon obilaska pogona.

On je dodao da će za buduću proizvodnju velikih baterijskih skladišta biti potrebne dodatne količine električne energije iz obnovljivih izvora i da je zadatak EPS-a da ih obezbedi.

Dušan Živković i Nemanja Mikać Foto: EPS

Direktor kompanije "ElevenEs" Nemanja Mikać naglasio je da se LFP baterije između ostalog koriste i za vetroelektrane i solarne parkove.

- Baterije koje proizvodimo najviše se koriste u industriji automobila i za skladištenje stacionarnih sistema energije, kao sto su vetroparkovi i solarne elektrane, ali u domaćinstvima. Saradnja sa "Elektroprivredom Srbije" moguća je na više nivoa, a prvi se odnosi na sisteme za skladištenje energije u vetroparkovima i solarnim elektranama – rekao je Mikać i istakao je da će "ElevenEs" razvojem proizvodnje biti jedan od najvećih potrošača električne energije, te da očekuje da sva energijа koju oni koriste dolazi iz obnovljivih izvora.

Podsetimo, ekipa Telegraf Biznisa razgovarala je sa Nemanjom Mikaćem, a intervju možete pročitati ovde.

(Telegraf Biznis)

Video: Podignuta jedna od najvećih solarnih elektrana na krovu u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>