• 2

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ko je zaista doveo Rio Tinto u Srbiju? Izmenom Zakona iz ove godine dato je "eksluzivno pravo"

Ekipa Biznisa

Vreme čitanja: oko 3 min.

Šta pokazuju podaci iz Zakona o rudarstvu?

  • 2
Srbija Mapa Karta Rio Tinto Foto-montaža: Shutterstock

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da niti hvali niti kritikuje bivšu vlast u vezi sa projektom iskopavanja litijuma, već da samo ukazuje na njihovo političko licemerje, jer su sada, kako je rekla, protiv tog projekta, a podržavali su ga kada su bili na vlasti.

Brnabić je navela da ako može da se kaže da je bivša vlast radila dobro i nešto u kontinuitetu to je projekat o iskopavanju litijuma.

"Ako postoji bilo koji projekat, kontinuitet, onda je to ovaj projekat. To je od 2001. godine, jer ste tada doveli Rio Tinto u Srbiju. Zato što ste mislili da je jedna, kao što ste i stavili u strategiju 2012. jedna od vodećih svetskih rudarskih kompanija", poručila je Brnabić.

Ona je navela da joj nije problem, ako treba da pohvali nekog iz bivše vlasti za projekat litijuma, ali da joj nije jasno zašto negiraju jedinu dobru stvar koju su uradili dok su bili na vlasti.

"Zbog čega ne izađete i kažete 'da, mi smo doveli Rio Tinto, da mi smo dali istražna prava, da mi smo proširili opseg istraživanja, tako je. Da, mi smo promenili zakon o rudarstvu 2006, mi smo promenili zakon ponovo 2011, usvojili smo strategiju o državnom korišćenja prirodnih resursa i dobara koja definiše da su litijum i borat jedni od najvažnijih sirovina koje postoje u Republici Srbi, da su litijum i borat budućnost Srbije. Zašto sada ne kažete to? Zašto se pravite da to nije tačno, nego ste vi danas protiv litijuma? Ali ste zato 12 godina bili za litijum", rekla je ona.

Podsetimo ranije je Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas rekao da nijedna prethodna vlada nije dala nikakve dozvole za iskopavanje litijuma i da su jedine dozvole koje su date one za istraživačke radnje.

- Dozvolu su date za istraživačke radove. Svaka država treba da zna šta poseduje ispod površine zemlje, to je posledica miliona godina procesa u nastajanju zemlje, ali da li će to koristiti zavisi od onih koji su na vlasti i imajući većinu", rekao je Đilas.

A šta kažu podaci iz Zakona o rudarstvu?

Zakonskim rešenjima od 1995. do 2005. godine nosilac istraživanja imao je prioritet, ali nije apriori mogao da postane i i nosilac eksploatacije, odnosno morao je da bude potpisan ugovor sa državom u vezi sa eksploatacijom.

Tadašnja Vlada Srbije je 2006. godine izmenama Zakona o rudarstvu, obrisala deo "za obavezno ugovaranje sa RS". Izmenama je uvedeno takozvano "načelo kontinuiteta", kojim se onome ko radi istraživanje daje "ekskluzivno pravo" i na iskopavanje rude.

Vučić poručio iz Londona: Rio Tinto dovela prošla vlast

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa da prethodna vlast nije dala dozvolu za eksploataciju litijuma i njegovu otužbu da je SNS razorila državu, Vučić je upitao i da li je SNS razorila zemlju zato što je popravila "pljačkaške" privatizacije prethodne vlasti, pa je isplatila ljudima od Niša do Kraljeva neisplaćene plate 2005, 2006, 2007...

- Rio Tinto u Srbiju 2001. godine su doveli oni (prethodna vlast), 2004. su doneli prve zakonske odluke i podzakonske akte. 2006. oni menjaju Zakon o rudarstvu i ukinuli javne nabavke već onaj ko provodi istražna prava radi i eksploataciju - rekao je Vučić novinarima u Londonu.

(Telegraf Biznis)

Video: U Subotici se pravi baterija koja nas vraća na tehnološku mapu sveta

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Otpor

    18. jul 2024 | 15:25

    Nikog ne zanima ko je doveo sve te rudarske kompanije jer su svi politicari u Srbiji u dogovoru da ojade zemlju koja je bila Jugoslavija. Daju sakom i kapom stranim kompanijama da nas uniste. Srbi se primiriti nece dokle god nije sve po Bogu! Necemo rudarenje, ostavite nas na miru!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>