Baksis konobaru je nacin da gost izrazi zahvalnost za uslugu i taj vid nagradjivanja postoi od pamtiveka .Podelu sa kuhinjom su izmislile novo pecene Beogradske gazde ugostiteljskih objekata i na taj nacin na godisnjem nivou prigrabile pristojnu sumu novca koja verujte u devedeset posto slucajeva ne zavrsava u kuhinji.pod plastom poslovne tajne o platama i stimulacijama zaposlenih radnici se boje da kazu da nedobijaju taj novac .Vecina vlasnika globi konobare od 08 do 1 % posto po danu i to na ukupan pazar.
Gost na bakšiš gleda kao na stimulaciju za kelnera - osoblje, ako postane obavezan, onda je samo poskupljenje usluge a ne vid komunikacije - zadovoljan sam uslugom.
Kao ugostiteljski radnik vec 12 godina imam svasta da vam kazem na ovo. Smatram da ne treba da se uvede u kasu baksis. Ne mozes gostu reci koliko ce ti ostaviti! Ima dosta dece koja sedi u kaficu od dzeparca, pa jedva skupe da plate racun. To bi bila ogromna razlika izmedju restorana i kafica. Jer su ti u restoranu veci racuni. Drugo, deljenje baksisa sa kuvarom! Ne hvala. Koliko puta mi samo ta ista kuhinja izbaci odvratno jelo pa ja peglam situaciju sa gostom. Konobar je na udaru, jer ako se gostu ne svidi pice ili hrana, naduva konobara, ne juri kuvara i sankera. Konobar je taj koji prodaje, on ima pricu. Kuvar samo pravi. Konobar usluzi gosta, proda mu jelo, odnese, skloni, trci oko gosta. Cinjenica je da su bedne plate konobarima. Ali trenutno, kad se otvori granica sa nemackom, svi odlaze i poslodavci ce morati da podignu plate jer nece imati ko da radi. Kuvar ima bar 2 puta vecu platu od konobara i zato mu se ne daje baksis. Sank ima za min 500 din jacu dnevnicu i zato mu se daje samo 30%baksisa.Cistacica nema u svakom lokalu, i tamo gde ih ima, ne rade svoj posao kako treba i zato nikada nw bi dala cistacici baksis. Kada je u pitanju osoblje, ja uvek gledam da prvo dam kuhinji da pije i sanku da jede, ali oni znaju da kazu-ja sam ovde za goste a ne da konobarima dajem. Tako da-ne dajem baksis ako ne zasluze!
Uvek ostavljam baksis,i u prodavnici na kadi a i u kaficima,restoranima zato sto sam i sam bio konobar.Ali kad bolje razmislim,svi oni primaju platu,zasto da postoji uopste baksis.Koja je razlika izmedju konobara i prodavca npr bele tehnike,obojiva pruzaju uslugu kupcu za koju su placeni.Doduse konobar moze uvek da vam pljune u kafu...hahah
Ulazi godt u restoran. Ljubaznost konobara je ok , gleda salu ociscena, ulazi u toalet sija, case za pice ciste, dolazi naruceno jelo gost se obusevio. Na kraju racun placa sa baksisom i taj baksis ide u jednu kasu na sanku i na kraju smene dele konobar,sanker i cistatica. Ovo mi je iskustvo iz jednog londonskog restorana. Na pitanje gazde lokala sto kasa sto se deli? Pa ja neznam da li je gost zadovoljan sa uslugom,sankericom, kuvaricom ili cistacicom pa zato neka dele a baksis neka dele a za utaju dobija otkaz. Zato pustimo te poreze vec uporedimo nasu pristojnost a za poreze jurite one koji rade sa hiljadama miliona. Ostavite sirotinju na miru.
A koliko id tog bakšiša ide kuvaru? Posao konobara je da primi narudžbinu i da naručeno donese i naplati, a kuvarevo da spremi. Ja kao gost mogu da budem zadovoljan jelom, a ne zadovoljan konobarom, mogu da budem zadovoljan konobarom a ne zadovoljan jelom.
Lično smatram da je reč o diskriminaciji obrazovanih ljudi. Hajde onda da zakon uredi da se i lekarima, profesorima, policajcima i drugim profesijama da 10% od vrednosti pruženih usluga.
10% je malo, trebalo bi bar 20%, nismo prijavljeni, nemamo platu a ni putne troskove, ne mozemo kod doktora. U pozoriste ne idemo jer radimo najmanje 12h. Vi sto ste protiv cirkajte u stanu.
A nisi ni obrazovan a ni upucen! Za sve sto nemas imas ministra za rad pa mu prijavi gazdu ali ti bi i od njega a i od konzumenata. Baksis je stvar navike i ko ga je ostavljao nece menjati svoju naviku. Ako ste zadovoljni uslugom ili hranom a ostavljate redovno baksis zahvalite se konobaru na ljubaznosti i ekspeditivnosti ali i da isporucite i zahvalnost kuvarima na ukusnom obroku. Momce zar nevidis da bi sa ovim ponovo dobre bile gazde a ti opet donji jer da ti je gazda covek prijavio bi te i dao adekvatnu platu a ne podkradao.
Bolje da se otvori neki centar za edukovanje gostiju, kako da se nebahatisu u ug. objektima, da je to ruzno i da mnogi konobari su daleko obrazovaniji od njih, uz to vecina govori jedan ili vise jezika. A baksis nije nagrada, on je ponizenje.
Stipsama u restorane zabraniti ulazak, a ako hoces da ga nagradis daj im koliko ti hoces ali nemoj sebe poniziti da im ne ostavis bar 10 % od ukupnog racuna.
Neplacate im radni staz i jos hocete da im ljudi kroz napojnicu placaju plate njima,baksis treba biti stvar gosta ako hoce da da ako nece nemora, a svaki konobar nek se trudi sam da bude uctiv i ljubazan pa da zasluzi napojnicu ili baksis kako godj
Ccc
Svako ko je dobar konobar zaradi baksis...jbg ako je lose usluga ko da ga casti...sad ces lencugu da castis malo sutra
Podelite komentar
Čiča
Ako se to uvede ostadoše konobari bez plate. Gazda će reći dosta ti je bakšiš.
Podelite komentar
misa
@Čiča
baksis, turkis ... napojnica, i u Evropi tako kazu. npr nemci "trinkgeld"
Podelite komentar
Dobar ugostitelj
Baksis konobaru je nacin da gost izrazi zahvalnost za uslugu i taj vid nagradjivanja postoi od pamtiveka .Podelu sa kuhinjom su izmislile novo pecene Beogradske gazde ugostiteljskih objekata i na taj nacin na godisnjem nivou prigrabile pristojnu sumu novca koja verujte u devedeset posto slucajeva ne zavrsava u kuhinji.pod plastom poslovne tajne o platama i stimulacijama zaposlenih radnici se boje da kazu da nedobijaju taj novac .Vecina vlasnika globi konobare od 08 do 1 % posto po danu i to na ukupan pazar.
Podelite komentar
Jeretik
Gost na bakšiš gleda kao na stimulaciju za kelnera - osoblje, ako postane obavezan, onda je samo poskupljenje usluge a ne vid komunikacije - zadovoljan sam uslugom.
Podelite komentar
Aca BJ
Treba osnovati Radnu grupu za bakšiš, sa sve predsednikom i savetnicima.
Podelite komentar
i3
Kao ugostiteljski radnik vec 12 godina imam svasta da vam kazem na ovo. Smatram da ne treba da se uvede u kasu baksis. Ne mozes gostu reci koliko ce ti ostaviti! Ima dosta dece koja sedi u kaficu od dzeparca, pa jedva skupe da plate racun. To bi bila ogromna razlika izmedju restorana i kafica. Jer su ti u restoranu veci racuni. Drugo, deljenje baksisa sa kuvarom! Ne hvala. Koliko puta mi samo ta ista kuhinja izbaci odvratno jelo pa ja peglam situaciju sa gostom. Konobar je na udaru, jer ako se gostu ne svidi pice ili hrana, naduva konobara, ne juri kuvara i sankera. Konobar je taj koji prodaje, on ima pricu. Kuvar samo pravi. Konobar usluzi gosta, proda mu jelo, odnese, skloni, trci oko gosta. Cinjenica je da su bedne plate konobarima. Ali trenutno, kad se otvori granica sa nemackom, svi odlaze i poslodavci ce morati da podignu plate jer nece imati ko da radi. Kuvar ima bar 2 puta vecu platu od konobara i zato mu se ne daje baksis. Sank ima za min 500 din jacu dnevnicu i zato mu se daje samo 30%baksisa.Cistacica nema u svakom lokalu, i tamo gde ih ima, ne rade svoj posao kako treba i zato nikada nw bi dala cistacici baksis. Kada je u pitanju osoblje, ja uvek gledam da prvo dam kuhinji da pije i sanku da jede, ali oni znaju da kazu-ja sam ovde za goste a ne da konobarima dajem. Tako da-ne dajem baksis ako ne zasluze!
Podelite komentar
Jovana
@i3
👌
Podelite komentar
BB
Uvek ostavljam baksis,i u prodavnici na kadi a i u kaficima,restoranima zato sto sam i sam bio konobar.Ali kad bolje razmislim,svi oni primaju platu,zasto da postoji uopste baksis.Koja je razlika izmedju konobara i prodavca npr bele tehnike,obojiva pruzaju uslugu kupcu za koju su placeni.Doduse konobar moze uvek da vam pljune u kafu...hahah
Podelite komentar
Bolesno
@BB
E takvi kao ti ruse konobarima ugled.
Podelite komentar
Novak
Ulazi godt u restoran. Ljubaznost konobara je ok , gleda salu ociscena, ulazi u toalet sija, case za pice ciste, dolazi naruceno jelo gost se obusevio. Na kraju racun placa sa baksisom i taj baksis ide u jednu kasu na sanku i na kraju smene dele konobar,sanker i cistatica. Ovo mi je iskustvo iz jednog londonskog restorana. Na pitanje gazde lokala sto kasa sto se deli? Pa ja neznam da li je gost zadovoljan sa uslugom,sankericom, kuvaricom ili cistacicom pa zato neka dele a baksis neka dele a za utaju dobija otkaz. Zato pustimo te poreze vec uporedimo nasu pristojnost a za poreze jurite one koji rade sa hiljadama miliona. Ostavite sirotinju na miru.
Podelite komentar
Sasa M.
A koliko id tog bakšiša ide kuvaru? Posao konobara je da primi narudžbinu i da naručeno donese i naplati, a kuvarevo da spremi. Ja kao gost mogu da budem zadovoljan jelom, a ne zadovoljan konobarom, mogu da budem zadovoljan konobarom a ne zadovoljan jelom.
Podelite komentar
Realan
Lično smatram da je reč o diskriminaciji obrazovanih ljudi. Hajde onda da zakon uredi da se i lekarima, profesorima, policajcima i drugim profesijama da 10% od vrednosti pruženih usluga.
Podelite komentar
Realno
10% je malo, trebalo bi bar 20%, nismo prijavljeni, nemamo platu a ni putne troskove, ne mozemo kod doktora. U pozoriste ne idemo jer radimo najmanje 12h. Vi sto ste protiv cirkajte u stanu.
Podelite komentar
FANTOM
@Realno
A nisi ni obrazovan a ni upucen! Za sve sto nemas imas ministra za rad pa mu prijavi gazdu ali ti bi i od njega a i od konzumenata. Baksis je stvar navike i ko ga je ostavljao nece menjati svoju naviku. Ako ste zadovoljni uslugom ili hranom a ostavljate redovno baksis zahvalite se konobaru na ljubaznosti i ekspeditivnosti ali i da isporucite i zahvalnost kuvarima na ukusnom obroku. Momce zar nevidis da bi sa ovim ponovo dobre bile gazde a ti opet donji jer da ti je gazda covek prijavio bi te i dao adekvatnu platu a ne podkradao.
Podelite komentar
Zli
@Realno
Konobar hoce u pozoriste,haha.
Podelite komentar
Sasa
Izgleda da prose...pored plate ,jos i pride..
Podelite komentar
Hvala, ne
Bolje da se otvori neki centar za edukovanje gostiju, kako da se nebahatisu u ug. objektima, da je to ruzno i da mnogi konobari su daleko obrazovaniji od njih, uz to vecina govori jedan ili vise jezika. A baksis nije nagrada, on je ponizenje.
Podelite komentar
Licenca
@Hvala, ne
Ustvari, treba uvesti licencu, da gost pokaze da li je prosao obuku.
Podelite komentar
FANTOM
@Hvala, ne
Stipsama u restorane zabraniti ulazak, a ako hoces da ga nagradis daj im koliko ti hoces ali nemoj sebe poniziti da im ne ostavis bar 10 % od ukupnog racuna.
Podelite komentar
Mery.Loo
Držimo se Japana!
Podelite komentar
DARKO 100%
Neplacate im radni staz i jos hocete da im ljudi kroz napojnicu placaju plate njima,baksis treba biti stvar gosta ako hoce da da ako nece nemora, a svaki konobar nek se trudi sam da bude uctiv i ljubazan pa da zasluzi napojnicu ili baksis kako godj
Podelite komentar
Pepi
Sto bi rekao Dragce...Ja trenutno mogu da vam dam .....,a za ostalo cemo se dogovoriti
Podelite komentar
Gost
Onda bi konobar prakticno imao zagarantovan baksis i ne bi ga zanimalo zadovoljstvo gosta.
Podelite komentar
Zika
Oni rade za platu,napojnica je stvar dobre volje,nemojte da izmisljate.Sta treba i postar kad donosi penziju da dobije fiksnu napojnicu
Podelite komentar
Normalno
@Zika
10% od penzije.
Podelite komentar
Moze
@Zika
Kada penzioneri mogu drzavu pomagati mogu i postara, i on je drzavni radnik.
Podelite komentar