Da li je na pomolu nova stavka na računu u kafani? Bakšiš za konobara fiksno 10 posto, pa na sve to PDV 20 posto, predlažu ugostitelji

Predlog udruženja HORES stigao je i na adresu Ministarstva trgovine u kojem objašnjavaju da je pitanje napojnice kompleksno pitanje i da je potrebna saradnja više resora

Komentari

  • Ccc

    3. jun 2019 | 14:46

    Svako ko je dobar konobar zaradi baksis...jbg ako je lose usluga ko da ga casti...sad ces lencugu da castis malo sutra

  • Čiča

    2. jun 2019 | 17:22

    Ako se to uvede ostadoše konobari bez plate. Gazda će reći dosta ti je bakšiš.

    • 2. jun 2019 | 20:00

      misa

      @Čiča

      baksis, turkis ... napojnica, i u Evropi tako kazu. npr nemci "trinkgeld"

  • Dobar ugostitelj

    2. jun 2019 | 17:12

    Baksis konobaru je nacin da gost izrazi zahvalnost za uslugu i taj vid nagradjivanja postoi od pamtiveka .Podelu sa kuhinjom su izmislile novo pecene Beogradske gazde ugostiteljskih objekata i na taj nacin na godisnjem nivou prigrabile pristojnu sumu novca koja verujte u devedeset posto slucajeva ne zavrsava u kuhinji.pod plastom poslovne tajne o platama i stimulacijama zaposlenih radnici se boje da kazu da nedobijaju taj novac .Vecina vlasnika globi konobare od 08 do 1 % posto po danu i to na ukupan pazar.

  • Jeretik

    2. jun 2019 | 13:15

    Gost na bakšiš gleda kao na stimulaciju za kelnera - osoblje, ako postane obavezan, onda je samo poskupljenje usluge a ne vid komunikacije - zadovoljan sam uslugom.

  • Aca BJ

    2. jun 2019 | 12:41

    Treba osnovati Radnu grupu za bakšiš, sa sve predsednikom i savetnicima.

  • i3

    2. jun 2019 | 11:10

    Kao ugostiteljski radnik vec 12 godina imam svasta da vam kazem na ovo. Smatram da ne treba da se uvede u kasu baksis. Ne mozes gostu reci koliko ce ti ostaviti! Ima dosta dece koja sedi u kaficu od dzeparca, pa jedva skupe da plate racun. To bi bila ogromna razlika izmedju restorana i kafica. Jer su ti u restoranu veci racuni. Drugo, deljenje baksisa sa kuvarom! Ne hvala. Koliko puta mi samo ta ista kuhinja izbaci odvratno jelo pa ja peglam situaciju sa gostom. Konobar je na udaru, jer ako se gostu ne svidi pice ili hrana, naduva konobara, ne juri kuvara i sankera. Konobar je taj koji prodaje, on ima pricu. Kuvar samo pravi. Konobar usluzi gosta, proda mu jelo, odnese, skloni, trci oko gosta. Cinjenica je da su bedne plate konobarima. Ali trenutno, kad se otvori granica sa nemackom, svi odlaze i poslodavci ce morati da podignu plate jer nece imati ko da radi. Kuvar ima bar 2 puta vecu platu od konobara i zato mu se ne daje baksis. Sank ima za min 500 din jacu dnevnicu i zato mu se daje samo 30%baksisa.Cistacica nema u svakom lokalu, i tamo gde ih ima, ne rade svoj posao kako treba i zato nikada nw bi dala cistacici baksis. Kada je u pitanju osoblje, ja uvek gledam da prvo dam kuhinji da pije i sanku da jede, ali oni znaju da kazu-ja sam ovde za goste a ne da konobarima dajem. Tako da-ne dajem baksis ako ne zasluze!

  • BB

    2. jun 2019 | 10:04

    Uvek ostavljam baksis,i u prodavnici na kadi a i u kaficima,restoranima zato sto sam i sam bio konobar.Ali kad bolje razmislim,svi oni primaju platu,zasto da postoji uopste baksis.Koja je razlika izmedju konobara i prodavca npr bele tehnike,obojiva pruzaju uslugu kupcu za koju su placeni.Doduse konobar moze uvek da vam pljune u kafu...hahah

  • Novak

    2. jun 2019 | 09:54

    Ulazi godt u restoran. Ljubaznost konobara je ok , gleda salu ociscena, ulazi u toalet sija, case za pice ciste, dolazi naruceno jelo gost se obusevio. Na kraju racun placa sa baksisom i taj baksis ide u jednu kasu na sanku i na kraju smene dele konobar,sanker i cistatica. Ovo mi je iskustvo iz jednog londonskog restorana. Na pitanje gazde lokala sto kasa sto se deli? Pa ja neznam da li je gost zadovoljan sa uslugom,sankericom, kuvaricom ili cistacicom pa zato neka dele a baksis neka dele a za utaju dobija otkaz. Zato pustimo te poreze vec uporedimo nasu pristojnost a za poreze jurite one koji rade sa hiljadama miliona. Ostavite sirotinju na miru.

  • Sasa M.

    2. jun 2019 | 09:33

    A koliko id tog bakšiša ide kuvaru? Posao konobara je da primi narudžbinu i da naručeno donese i naplati, a kuvarevo da spremi. Ja kao gost mogu da budem zadovoljan jelom, a ne zadovoljan konobarom, mogu da budem zadovoljan konobarom a ne zadovoljan jelom.

  • Realan

    2. jun 2019 | 09:29

    Lično smatram da je reč o diskriminaciji obrazovanih ljudi. Hajde onda da zakon uredi da se i lekarima, profesorima, policajcima i drugim profesijama da 10% od vrednosti pruženih usluga.

  • Realno

    2. jun 2019 | 09:13

    10% je malo, trebalo bi bar 20%, nismo prijavljeni, nemamo platu a ni putne troskove, ne mozemo kod doktora. U pozoriste ne idemo jer radimo najmanje 12h. Vi sto ste protiv cirkajte u stanu.

    • 2. jun 2019 | 10:32

      FANTOM

      @Realno

      A nisi ni obrazovan a ni upucen! Za sve sto nemas imas ministra za rad pa mu prijavi gazdu ali ti bi i od njega a i od konzumenata. Baksis je stvar navike i ko ga je ostavljao nece menjati svoju naviku. Ako ste zadovoljni uslugom ili hranom a ostavljate redovno baksis zahvalite se konobaru na ljubaznosti i ekspeditivnosti ali i da isporucite i zahvalnost kuvarima na ukusnom obroku. Momce zar nevidis da bi sa ovim ponovo dobre bile gazde a ti opet donji jer da ti je gazda covek prijavio bi te i dao adekvatnu platu a ne podkradao.

    • 2. jun 2019 | 17:58

      Zli

      @Realno

      Konobar hoce u pozoriste,haha.

  • Sasa

    2. jun 2019 | 09:10

    Izgleda da prose...pored plate ,jos i pride..

  • Hvala, ne

    2. jun 2019 | 08:52

    Bolje da se otvori neki centar za edukovanje gostiju, kako da se nebahatisu u ug. objektima, da je to ruzno i da mnogi konobari su daleko obrazovaniji od njih, uz to vecina govori jedan ili vise jezika. A baksis nije nagrada, on je ponizenje.

    • 2. jun 2019 | 09:19

      Licenca

      @Hvala, ne

      Ustvari, treba uvesti licencu, da gost pokaze da li je prosao obuku.

    • 2. jun 2019 | 10:36

      FANTOM

      @Hvala, ne

      Stipsama u restorane zabraniti ulazak, a ako hoces da ga nagradis daj im koliko ti hoces ali nemoj sebe poniziti da im ne ostavis bar 10 % od ukupnog racuna.

  • Mery.Loo

    2. jun 2019 | 08:49

    Držimo se Japana!

  • DARKO 100%

    2. jun 2019 | 08:49

    Neplacate im radni staz i jos hocete da im ljudi kroz napojnicu placaju plate njima,baksis treba biti stvar gosta ako hoce da da ako nece nemora, a svaki konobar nek se trudi sam da bude uctiv i ljubazan pa da zasluzi napojnicu ili baksis kako godj

  • Pepi

    2. jun 2019 | 08:43

    Sto bi rekao Dragce...Ja trenutno mogu da vam dam .....,a za ostalo cemo se dogovoriti

  • Gost

    2. jun 2019 | 08:36

    Onda bi konobar prakticno imao zagarantovan baksis i ne bi ga zanimalo zadovoljstvo gosta.

  • Zika

    2. jun 2019 | 08:31

    Oni rade za platu,napojnica je stvar dobre volje,nemojte da izmisljate.Sta treba i postar kad donosi penziju da dobije fiksnu napojnicu