• 2

Putin brani Huavei: Ruski predsednik optužuje Vašington za nekontrolisani ekonomski egoizam

Huavei je na meti administracije američkog predsednika Donalda Trampa koji je u maju zabranio američkim kompanijama prodaju opreme toj kineskoj grupi

  • 2

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je u petak pokušaje "izbacivanje" Huaveija s međunarodnih tržišta usled američkih optužbi da taj kineski telekomunikacijski div koristi svoju tehnologiju za špijunažu i rekao je da će takva agresivna taktika SAD-a dovesti do trgovinskih ratova, a moguće i do pravih ratova.

Putin je to kazao na međunarodnom forumu u Sankt Peterburgu u prisustvu svog kineskog kolege Sija Đinpinga.

- U pojedinim krugovima to već nazivaju prvim tehnološkim ratom digitalne ere - rekao je Putin.

On je istakao da je saradnja Rusija i Kine važna za globalnu sigurnost. Naglasio je i da je Moskva otvorena za saradnju sa svim zemljama, uključujući SAD.

Ruski predsednik optužio je Vašington za "nekontrolisani ekonomski egoizam", izdvojivši američke napore za sprečavanje ruskog gasovoda do Evrope i američku kampanju u svrhu uveravanja zemalja da zabrane Huavei.

Huavei je na meti administracije američkog predsednika Donalda Trampa koji je u maja zabranio američkim kompanijama prodaju opreme toj kineskoj grupi koju sumjiči za špijunažu u korist Pekinga.

Huawei, Huavei

Foto: Tanjug/AP

Američka odluka bi trebalo da stupi na snagu za tri meseca, a stručnjaci upozoravaju da ona preti opstanku tog kineskog tehno-industrijskog giganta koji zavisi od američkih elektronaskih čipova koje ugrađuje u svoje telefone.

Zbog toga već brojne kompanija odustaju od saradnje s Huavejem, a među prvima je to najavio Gugl.

Agencije prenose da je Huavej u Rusiji već dogovorio razvoj mreže 5G sporazumom potpisanim u sredu s ruskim mobilnim operaterom MTS.

- Pokušaji monopolizovanja novog tehnološkog talasa i ograničavanja pristupa stavljaju problem globalne nejednakosti na potpuno novi nivo - ocenio je Putin.

On u takvom odnosu vidi "veliki izvor svetske nestabilnosti".

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš, koji takođe učestvuje na Peterburškom privrednom forumu, ukazao je na važnost da se spreči ulazak SAD i Kine u novi hladni rat.

(Biznis.telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opra

    8. jun 2019 | 12:06

    I ekonomski i ljudski egoizam, plus nadmenost, bestijalnost, siledžijstvo, gordost i još mnogo lošeg.

  • Veteran

    8. jun 2019 | 11:22

    Tako je,nemoze oni kako su oni to zamislili odmah ga vuci za uši..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>