• 9

MMF Srbiji: Rešite pitanje Petrohemije i Resavice

MMF podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije

  • 9

Srbija je u prethodnih nekoliko godina zabeležila napredak u rešavanju pitanja problematičnih državnih preduzeća, ali je ostalo još da se reši budućnost Petrohemije i Resavice, izjavio je šef kancelarije Međunarodnog monetarnog fonda u Srbiji, Sebastijan Sosa.

On je novinarima rekao da Petrohemija trenutno beleži boljitak kada je reč o rezultatima, ali da ona može da postane rizik za budžet kada isteknu aktuelni ugovori sa tim preduzećem.

MMF, kaže, zato podržava nameru vlasti u Srbiji da objavi tender za privatizaciju Petrohemije.

Dodao je da Resavica dobija podršku vlade kroz subvencije zbog socijalnih implikacija, te da MMF podržava i nameru vlasti u Srbiji da se nađe plan za zatvaranje nekih rudnika koji nisu održivi, ali da se istovremeno obezbedi program pomoći za ugrožene radnike.

Sosa kaže da je u prethodnom periodu smanjen broj državnih preduzeća koja su gubitaši, kao i podrška države takvim kompanijama.

Prema njegovim rečima, procene su da je 2014. i 2015. godine podrška države gubitašima iznosila tri odsto BDP-a, dok danas iznosi manje od jednog procenta BDP-a.

Šef beogradske Kancelarije MMF je naveo da je došlo do poboljšanja i kada je reč o dividendama koje pojedina preduzeća uplaćuju direktno u državni budžet.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Komentari

  • Zex

    Ma sigurno. Prodajte i to , nemojte niata gradjane da pitate. To je vase nasledstvo sto su vam deda i baba ostavili. Ej stranci da vam komanduju, bedoooo.....ma reci ne dam i tacka, ali ne lezi vraze ...

  • Olio

    Kako mi vas da se rešimo?

  • Milan

    Kad ti drugi vodi zemlju ati se tripujes da si bitan...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke