• 2

Kinezi su sada vlasnici nemačkog ponosa, automobilska industrija dobija drugačiji pečat

Ovaj potez jača naše partnerstvo i pruža snažnu podršku Dajmlerovom menadžmentu i strategiji - rekao je predsednik BAIC-a

  • 2

Kineska automobilska kompanija BAIC (Beijing Automotive Group) kupila je pet odsto udela u Dajmleru.

Time je učvrstila svoj odnos sa nemačkim proizvođačem automobila nakon što se kineska kompanija Gili holding (Geely Holding) pojavila kao potencijalni rival.

- Ovaj potez jača naše partnerstvo i pruža snažnu podršku Dajmlerovom menadžmentu i strategiji - rekao je predsednik BAIC-a Heji Sju, dok su iz Dajmlera pozdravili najnoviju investiciju.

Kompanija BAIC je bila glavni partner Dajmlera u Kini, koja je preko mešovitog preduzeća "Beijing Benz Automotive" upravljala fabrikama Mercedes-Benca u Pekingu do 2018. godine, kada je Li Šufu, predsednik kompanije Gili, kupio 9,69 odsto udela u Dajmleru s ciljem stvaranja alijanse za razvoj električnih i autonomnih automobila.

Britanska agencija navodi i da su visoki troškovi razvoja baterija za električne automobile otežali automobilskim kompanijama proizvodnju pristupačnih vozila sa nultom emisijom štetnih gasova, zbog čega je nekoliko proizvođača sklopilo saradnju sa kineskim partnerima.

(Telegraf Biznis/ Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    Lepo je rekao nas eks predsednik Toma "doći će mali žuti ljudi i osvojiće svet" a mi mu nismo verovali.

  • Zaratustra

    Sa 5% vlasnici????

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke