• 2
 ≫ 

Rumuni uvode porez na sokove kako bi sprečili narod da se goji

 ≫ 

Prikupljeni novac će utrošiti na zdravstvo i obrazovanje

  • 2

Rumunija je u utorak najavila da planira da uvede porez na slatka bezalkoholna pića u borbi protiv gojaznosti, prateći postupke drugih evropskih zemalja

- Ovaj porez je usmeren na obeshrabrivanje potrošnje slatkih pića i povećanje javnih prihoda koji bi se mogli utrošiti na zdravstvo i obrazovanje. Epidemija gojaznosti u EU predstavlja ogroman teret za zdravstvene sisteme - saopštilo je rumunsko ministarstvo finansija.

Novi namet trebalo bi da prikupi 66 miliona evra tokom ostatka 2019. godine i dolazi kao deo šireg pregleda proračuna u kojem će porasti i porez na duvan, te će se smanjiti proračun u određenim područjima javne potrošnje.

Levo orijentisana vlada ove godine pokušava da se drži ciljanog javnog deficita od 2,76 odsto, ali zadatak joj je otežan povećanjem penzija i plata u javnom sektoru 2018. godine.

Desno centristička opozicija rugala se novom porezu, ističući da je sličan predlog u aprilu iznela i liberalna stranka USR, koji je u to vreme vlada odbila.

Rumunsko udruženje proizvođača bezalkoholnih pića osudilo je porez kao "diskriminišući" i poručilo da će to naštetiti sektoru koji broji oko 60.000 radnih mesta.

Prema konsultantskoj kući KeysFin, tržište zaslađenih pića u Rumuniji vredno je oko 1,2 milijarde evra.

VIDEO: Malog naterali na dijetu on počeo da fantazira hranu sa bilborda

(Telegraf.rs/Seebiz)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. avgust 2019 | 15:27

    Ovi Rumuni su bas napredovali,iznenadjujume u zadnje vreme bas pozitivno,ponekad se osetim Rumun u Srbiji kao sto su oni bili pre 20,30 god i sve radili za jednu crvenu,

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>