• 6
 ≫ 

Nesuđeni "srpski kralj svinja" optužen za rasizam: "Afrikanci proizvode decu kad padne mrak"

 ≫ 

Klemens Tenis, koji je trebalo da otvori uzgajališta svinja u Srbiji, suspendovan na tri meseca

  • 6
Clemens Tönnies, Klemens, Toni

Foto :Profimedia

Nemački poljoprivredni tajkun i funkcioner fudbalskog kluba Šalke 04, Klemens Tenis, optužen je za rasizam i suspendovan na tri meseca sa jedne od svojih funkcija, piše Dojče vele.

Kako se navodi, zbog izjave da kada bi u borbi protiv klimatskih promena umesto povećanja poreza bila finansirana gradnja 20 elektrana godišnje u Africi, "Afrikanci bi prestali da seku drveće i proizvode decu kad padne mrak“, Tenis još nije imao nikakvih problema, ali je reagovao fudbalski klub Šalke suspenzijom na tri meseca.

Većina komentatora smatra da je Tenisova izjava neoprostiva i da bi jedina ispravna odluka bila smena sa funkcije šefa nadzornog odbora poznatog tima.

Zanimljivo je da se mnogo manje razmatra mogućnost da Tenis bude sankcionisan i u svojoj poslovnoj imperiji, ocenjuje Dojče vele.

To kao da je od drugorazredog značaja, možda i zato što su fudbalski krugovi etnički šareniji od privrednih i što se u svetu tajkuna preko "duhovitosti“ poput Tenisove lakše prelazi dokle god su one deo gunđanja zbog visokih poreza, navodi Dojče vele.

U nemačkoj javnosti, na fudbalski klub poput Šalkea sa njegovih 150.000 članova se gleda kao na instituciju koja ima i društveno-političku misiju širenja duha tolerancije i borbe protiv rasizma.

Sam Tenis je više puta izrazio žaljenje zbog svoje izjave. Uprava Šalkea 04 smatra da u njegovom slučaju nije posredi rasizam već povreda zabrane diskriminacije ugrađene u klupski Statut.

Tenisovom izjavom će se posebno pozabaviti i Etička komisija Nemačkog fudbalskog saveza (DFB).

Podseća se da je Tenis zahvaljujući ličnim kontaktima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uspeo da angažuje ruski energetski koncern Gasprom kao klupskog sponzora, kao i da je u teškim vremenima umeo da odreši i svoju privatnu kesu kako bi finansijski pomogao svom klubu.

Ime ovog magnata je neko vreme bilo vrlo aktuelno i u Srbiji jer je najavio da će tu otvoriti svoja uzgajališta svinja, pa su mu dodeljena i zemljišta na lokacijama u Banatu, ali ti poljoprivredni pogoni još nisu otvoreni.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FANTOM

    7. avgust 2019 | 17:39

    Nista sporno u njegovoj izjavi. Psi laju a vetar nosi nikome nije zlo ucinilo. Koga je direktno uvredio?

  • k17

    7. avgust 2019 | 17:12

    da se belci razmnozavaju u tako velikom broju svi bi brujali o tome...a ovako...svi se prave kao da zive na marsu a ne na zemlji...pa upravo je populacioni bum bio uzrok unistavanja suma i prirode u Evropi i Americi... sad se to isto desava u Africi...SVE JE U PRAVU...glavni uzrok globalnog zagrevanja je populacioni bum...hteli mi to da priznamo ili ne...sve polazi odatle...

  • Da

    7. avgust 2019 | 18:35

    Siromastvo proizvodi mnogo dece..Afrika siromasna-mnoze se..siromasni sloj drustva, bilo kog- puno dece..kod nas najsiromasniji- 7,8,10 dece..sta je problem, reci istinu?!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>