• 67
 ≫ 

10 naših brendova koji su umrli

 ≫ 

Nekada nosioci industrije, brendovi bez kojih ne bi mogla da se zamisli svakodnevica, propali su.

  • 67
bankrot, pad, grafikon pada, srbija,

Foto-ilustracija: Freeimages.com/svilen001, Profimedia

Godinama, za neke je obećavano da će opet postati uzor, neki su oživeli pod drugim imenima, ali činjenica je da ih više nema.

Evo nekoliko brendova iz naše zemlje, i bivše Jugoslavije koji su bili nekada, bar naizgled nedodirljivi, a koji su zauvek propali:

Zastava u Kragujevcu

Najveći industrijski gigant na Balkanu osnovan 1953. godine, proizvela je više od četiri miliona automobila, od kojih je 650.000 plasirano na tržišta 76 zemalja u svetu. Sa kooperantima je zapošljavala više od 50.000 ljudi. Ugašena je januara 2011, pošto je od 2006. godine od nje ostalo samo akcionarsko društvo — Zastava auto preduzeće koje je osnovano posle sporazuma sa italijanskim Fijatom koji danas u Kragujevcu pravi svoj automobil.

Goša

Holding u Smederevskoj Palanci. Januara ove godine Privredni sud u Požarevcu doneo je rešenje o otvaranju stečaja u Fabrici šinskih vozila "Goša“ u Smederevskoj Palanci. Osnovana je 1923. godine srpskim i francuskim kapitalom pod nazivom Jasenica AD, kao radionica za remont vagona i izradu čeličnih konstrukcija, izrasla vremenom u holding koji je činio više od 20 zavisnih kompanija.

Industrija motora Rakovica (IMR)

Otišla u stečaj aprila prošle godine. Industrijski gigant u kome je nekada radilo 7.700 ljudi spao je na šezdesetak zaposlenih. Osnovana je još 1927. godine kao Industrija aeroplanskih motora, da bi se potom uglavnom bavila proizvodnjom motora za naše traktore.

IMT

Fabrika motokultivatora i motora. Fabrika je više puta do sada tražila kupca imovine, a preduzeće je od 2011. godine u bankrotu.

Kluz 

Industrija konfekcije. Jedna od najvećih u zemlji u kojoj je radilo i 10.000 radnika. Likvidirana je još 2011. godine posle neuspelih privatizacija i stečaja.

Beko

Beogradska konfekcija. U stečaj je otišla 2003. godine. Njeni bivši radnici i akcionari protestovali su početkom februara ove godine ispred Vlade Srbije, zbog toga što stečaj traje 15 godina i traže da se podeli prihod od do sada prodate imovine, od oko 29 miliona evra na ime besplatnih akcija. Na protestu je bilo stotinak od oko 4.500 bivših radnika te fabrike.

Geneks

Otišao je u stečaj krajem 2015. godine. Ovu spoljnotrgovinsku kompaniju nekada su zvali "država u državi", a nalazio se na 16. mestu među 600 najuspešnijih firmi u zemljama u razvoju. Godišnji obrt preduzeća 1989. godine iznosio je šest milijardi dinara. Čuvena Geneksova kula već 15 godina je prazna i čeka kupca.

BIP

Pitanje dana je kada će i zvanično biti ugašen.

Tu su i JAT, Pekabeta, C marketi, PKB, 1. maj, Pekabela, Tomos, Agrokor, Avio-geneks, Pipi, Ledolina...Zeta, Drava, Jupi, Cveta

Ako smo izostavili neki brend za koji misliste da bi trebalo da se nađe na ovoj listi, pišite nam u komentarima

VIDEO: Da li bi ste dali 40 hiljada evra za Bavarsku proizvodnju motora?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mihailovic

    22. avgust 2019 | 19:20

    Nisu oni propali zato sto se propadalo vec zv´bog veleizdaje zemlje i rasprodaje svega sto je bilo vredno u tadasnjoj SFRJ jer kada imate idiote i nesposobne koji su vodili i vode zemlju od raspada SFRJ i zlocinackog pada Milosevica i koji slepo zele u svaku cenu u EU jer su nesposobni i jer jedino mogu da opstanu od milostinje EU za te njihove plate dok ta nesposobna masa parazita neode u penziju i svedu Srbiju na Beogradski pasaluk.

  • Ђурађ

    22. avgust 2019 | 17:11

    2000.г. су нам неки обећали јаку економију, стандард и нормалан живот. Уместо тога себи су узели незамисливе количине пара и фирме које су хтели (нпр. Фиделинка). Остало уништили да више не буде конкуренција западним брендовима. Почели од банака, завршиће са Бипом. Велеиздаја!

  • Brbada

    22. avgust 2019 | 18:06

    Jedina Fabrika sijalica u Jugoslaviji Tesla Pancevo,Fabrika aviona Utva Pancevo,Staklara Pancevo,Azotara Pancevo HIP Petrohemija Pancevo,Mlekara Pančevo,Minel Pančevo,Banaćanka Pančevo,Novitet,Konstruktor-uz beogradski Rad i Energoprojekt 3 najbolja građ.firma....eto,toliko sam se setio za Pančevo

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>