• 0
 ≫ 

Najpoznatiji trgovinski lanci počeli su da rade čudnu stvar, a ne isplati im se

 ≫ 

Neobičan zaokret najpoznatijih trgovinskih lanaca

  • 0
Supermarket, rafovi

Foto: Shutterstock

Diskontni lanci počeli su sa neobičnom praksom - menjaju ciljnu grupu i sve više žele da se dopadnu mladima. To za rezultat ima da se sada mogu naći na sve neobičnijim mestima.

Ispostavilo se da su za lance naročito važne filijale na muzičkim festivalima tako Aldi, Lidl i Rosman dostižu važnu ciljnu grupu - milienijalce.

Međutim, filijale samo zbog festivala nisu ekonomski isplative, ali više služe imidžu i brendiranju.

Trgovina sa specijalnim ponudama i oglasima na pola stranice u dnevnim novinama odavno više nisu reklame. Da bi bili prisutni i kod mlade klijentele, nemački diskonteri i lanci i drogerije sve se češće nalaze na neobičnim lokacijama. Tako ih možete videti na rok koncertu, pena partiju, ili rijaliti šouu.

- Supermarketi žele da žive tamo gde žive mladi - opisuje strategiju trgovine Martin Fasnaht iz poslovne škole VHU iz Diseldorfa.

Supermarket, rafovi

Foto: Shutterstock

Naročito su bili prisutni na velikim muzičkim festivalima a skoro svuda ove godine bar jedan od dilera je lansirao pop-up prodavnice koje su imale sve, od piva, konzervi do krema za sunčanje.

Posao je ogroman. Izgradnja filijale za festival, koji su otvoreni samo nekoliko dana, počinje već nedelju dana pre događaja. Planiranje često traje mesecima. Jer nikako nema malih prodavnica. Sa površinama do 2.000 kvadratnih metara, privremene prodavnice su često dvostruko veće od prosečne prodavnice. I puno se toga događa drugačije nego inače.

Neke rade svakodnevno, a s druge strane, iako je ovo mnogo manje nego u uobičajenim radnjama, prilagođeno je upravo potrebama klijenata: sa širokim asortimanom specijaliteta sa roštilja i rashlađenim pićima, kao i sa kremom za sunčanje, kabanicama i vrećama za spavanje. Jer potražnja često zavisi od vremenskih nepogoda.

- Prvog dana posetioci su kupovali kabanice i gumene čizme. Samo nekoliko sati kasnije, tražili su sunčane naočare i kockice leda - rekla je Ketrin Lasek iz Aldja.

Na jednom od muzičkih festivala u Nemačkoj, obavljeno je 62.000 kupovina tokom 65 radnih sati u 16 ​​kasa. Prodato je 45.000 litara piva, gotovo 29.000 komada pica margarita i gotovo 24.000 rolni. Ukupno 50 kamiona robe. Samo u jednom marketu.

Ali nije sve u prodaji. Aldi je imao turistički vozić, lidl binu za nastup, a rashladni i klimatizovani prostori i saloni sa sofama i foteljama zapravo su gotovo standardna ponuda.

Brending strategija, marketing

Foto: Shutterstock

BREND VAŽNIJI OD PRODAJE

Da li se trud isplatio? Verovatno ne. Iako kompanije same ne žele da govore o ciframa.

Stručnjak za marketing naglašava da u pogledu angažmana na festivalu, profitabilnost nije prioritet broj jedan. Pre svega se radi o imidžu i brendiranju.

- Finansijski, takva prodaja će verovatno biti gubitak za lance. Pošto oni ne zarađuju, ali troškovi izgradnje kratkoročnih prodavnica su previsoki. Ipak, ulaganje u odnose sa klijentima sigurno se može isplatiti dugoročno - rekao je Facnakt.

Neki marketi su ovo prepoznali još pre nekoliko godina. Pioniri su bili Lidl, pa Rosman, onda Aldi, a sada su svoje boje pokazali i Kaufland i drugi.

Za trgovinske stručnjake, strategiju je lako razumeti. - Radi se o tome da se primete - posebno među mladima. To će verovatno koštati mnogo novca, ali može se vratiti na drugi način.

VIDEO: Znate li šta zapravo znače datumi na namirnicama?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>