• 1
 ≫ 

Gde završe pošiljke koje niko ne primi? Trenutno je na dobošu 54.000 paketa bez adrese

 ≫ 

"Pošta Srbije" jednom godišnje organizuje javnu prodaju pošiljaka koje nisu stigle do primaoca

  • 1

Svake godine u Srbiji skoro pola miliona vrednosnih pisama, preporučenih pošiljaka i paketa ne stigne do naznačenog primaoca.

Ukoliko i pošiljalac ostane van dometa poštara, "Pošte Srbije" organizuju njihovu javnu prodaju. A u ponudi se nađu igračke, parfemi, telefoni, obuća, odeća, pa i kompjuteri.

Pre desetak dana sreću su okušali potencijalni kupci u Kruševcu. U ponudi je bilo 459 predmeta, a početne cene isključivo 50 i 100 dinara. Toliko su cenjene polovne cipele, nakit, veš, odeća, ali i kompjuteri, delovi za automobil, torbe i šminka.

Nakon neuspelog pokušaja uručenja pošiljke primaocu i pošiljaocu - vrednosna pisma, preporučene pošiljke, pakete i ekspres pošiljke se odmah otpremaju. Neregistrovane pošiljke, sudska pisma i pošiljke sa potvrđenim uručenjem otpremaju se svakog 5. i 20. u mesecu, ako ima potrebe i više puta u toku meseca nadležnoj službi.

- Čuvanje robe i drugih predmeta organizovano je po teritorijalnom principu - kažu u "Pošti Srbije". - Svaka radna jedinica ima u svom sastavu odeljak neisporučivih pošiljaka i korisnik neisporučenu pošiljku može preuzeti u okviru roka čuvanja. Po isteku roka, robu i druge predmete koje poštanska pošiljka sadrži, poštanski operator izlaže javnoj prodaji.

Posiljka, Pošta, Pismo, poštansko sanduče

Foto: Telegraf

Ako je sadržaj poštanske pošiljke podložan kvaru, operator predmetnu pošiljku uništava ili je prodaje neposrednom pogodbom. Poštanski operator ima obavezu da komisijski pregleda neisporučive poštanske pošiljke, što podrazumeva i otvaranje radi utvrđivanja adrese primaoca ili pošiljaoca.

Ukoliko je neisporučeno pismo, ono se komisijski odmah uništava. Poštanska pošiljka koja sadrži robu i druge predmete čuva se jednu godinu od dana komisijskog pregleda. Isprave i druga dokumenta, pronađena u poštanskoj pošiljci, dostavljaju se u roku od 30 dana onome ko ih je izdao.

- Najveći broj neisporučivih pošiljaka je iz Srbije - napominju u "Pošti Srbije". - Pošiljke iz međunarodnog saobraćaja za primaoce u Srbiji, koje nisu mogle biti uručene primaocima, vraćaju se državi porekla, izuzev u veoma retkim situacijama kada sa omota pošiljke nije moguće utvrditi državu porekla pošiljke. Takođe, u odeljku za neisporučive pošiljke se mogu naći i pošiljke koje su poslate iz Srbije za primaoce u inostranstvu, a koje po vraćanju iz inostranstva nije bilo moguće uručiti pošiljaocima u Srbiji.

Javna prodaja se organizuje najmanje jednom godišnje, odnosno češće ukoliko se za to ukaže potreba, u sedištima radnih jedinica.

- Javnost i zainteresovani se redovno obaveštavaju preko sajta "Pošte Srbije", gde je moguće videti mesto i vreme prodaje kao i spisak artikala sa pripadajućim početnim cenama - kažu u ovom preduzeću. - Komisija nadležna za postupanje sa neisporučivim poštanskim pošiljkama procenjuje vrednost robe i utvrđuje njenu početnu cenu polazeći od tržišnih cena ili cena polovne robe ukoliko se radi o takvoj vrsti artikala. Cena nije fiksna, ona može biti viša ili niža od početne cene.

(Telegraf Biznis / novosti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    28. avgust 2019 | 13:17

    Sve sto je dobro pokupovali zaposleni,a mi buranija za nas nista,tako to ide.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>