• 0

Zvuči neverovatno, ali naočare za sunce mogu da se naprave od taloga kafe

Pre svega, kafa je crne boje, dakle, imate najčešću boju naočara koja se slaže uz sve odevne kombinacije

  • 0

Zvuči nemoguče, ali naočare za sunce napravljene od taloga kafe sada su realnost koju je dizajnirao ukrajinski brend OCHIS.

Na zamisao o jedinstvenom tipu naočara došao je izvršni direktor kompanije OCHIS Kofi Maksim Havrilenko koji je eksperimentisao sa raznim biljkama poput nane, peršuna i kardamona, da bi na kraju otkrio idealan prirodni materijal u talogu kafe.

Uz to, ove eko-frendli naočari modernog dizajna i mirišu na kafu.

Zelena industrija talog kafe koristi za proizvodnju nameštaja, šoljica, boja i biogoriva, ali Havrilenko je pionir u proizvodnji naočara za sunce proizvedenih od ovog materijala.

Kafa, zrno kafe, soljica za kafu

Foto: Pixabay

- Pre svega, kafa je crne boje, dakle, imate najčešću klasičnu boju naočara za sunce koja se slaže uz sve odevne kombinacije. Potom, u svetu postoje milione tona taloga crne kafe koji se mogu iskoristiti u proizvodnji - rekao je Havrilenko agenciji Rojters.

Ekološke sunčane naočare ukrajinskog brenda izrađene su od kafe i lana, a lepljene su prirodnim biljnim polimerima pa im je prednost i to što su biorazgradive i nakon 10 godina mogu se iskoristiti kao đubrivo.

Stakla nisu biorazgradiva, ali se mogu u potpunosti reciklirati, kazao je Havrilenko.

- Cilj nam je da promovišemo naočare u Ukrajini i svetu, prvenstveno zbog same ideje o potrebi proizvodnje ekoloških proizvoda, ali i zbog mogućnosti ispravnog odlaganja otpada - pojasnio je.

(Telegraf Biznis / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke