• 20
 ≫ 

Najbogatiji u svetu prestali da troše i počeli da štede, a to je ono što bi trebalo sve da nas brine

 ≫ 

Najbogatiji su zatvorili svoje novčanike

  • 20
Biznismeni, grad, metropola Foto: Shutterstock

Mesecima, nedeljama, danima se već upozorava da nam kriza tu i da je spremila ruku da zakuca na vrata. Znakovi za to su na sve strane: nagomilani dugovi, kamatne stope, nizak privredni rast.

Međutim, novo upozorenje koje je upravo stiglo jedno je od najupečatljivijih - bogati su prestali da troše i počinju da štede.

Ovo bi moglo da pokrene plejadu negativnih posledica koje bi mogle da ugroze neke američke gigante i izazove globalnu recesiju. Bogati su smanjili potrošnju na sve, od kuća do nakita, što je izazvalo strah od recesije koja samo što nije.

Od nekretnina i maloprodajnih kuća do klasičnih automobila i umetnosti, najslabiji segment američke ekonomije trenutno je sam vrh. Dok srednja klasa i i ona ispod i dalje troši, ekonomisti kažu da bi ovaj trend kod bogatih mogao da ugrozi globalnu ekonomiju.

Tržište luksuznih nekretnina ima najgoru godinu od finansijske krize, pri čemu skupa tržišta poput Menhetna beleže već šest kvartala pada prodaje. Prema Redfinu, prodaja domova čija je cena 1,5 miliona dolara ili više pala je za 5% u Sjedinjenim Državama u drugom kvartalu. Neprodati dvorci i penthausi se gomilaju širom zemlje, posebno u ruralnim odmaralištima, sa gotovo trogodišnjom ponudom luksuznih nekretnina u Aspenu, Koloradu i Hamptonsima u Njujorku.

Biznismen drži novac, prekršteni prsti Foto: Shutterstock

Trgovci na malo daleko su najgori, s tim da su slavni Barnijevi podneli zahtev za bankrot, a Nordstrom je objavio tri uzastopna kvartalna pada prihoda. U međuvremenu, Volmart i Target, koji zadovoljavaju svakodnevnog potrošača, izveštavaju o prometu i rastu većem od očekivanog.

Na ovosezonskim masovnim aukcijama automobila Pebble Beach, poznat po rušenju rekorda cena, najskuplji automobili nisu se proslavili. Nije prodato ni pola ponuđenih automobila od milion dolara. Ali automobili čija je cena ispod 75.000 dolara brzo se prodaju mnogi za mnogo više od njihovih procena.

U prvoj polovini 2019. godine prodaja na umetničkim aukcijama prvi put je opala tokom nekoliko godina. Prodaja u Sothebi-u je pala za 10%, a Christie-ova prodaja na aukcijama je pala za 22% u odnosu na godinu dana ranije.

Razlozi za smanjenje potrošnje su mnogi - na primer, za neke nekretnine krive su, na primer, poreske promene.

Nedavni podaci govore kako američki bogataši počinju da zatvaraju svoje novčanike. Ako njihova potrošnja dalje padne, širu ekonomiju bi to moglo da počne da boli.

Ekonomisti koje je anketirao CNBC navode da je potrošnja onih koji najviše zarađuju opala tokom poslednje dve godine, dok se potrošnja za srednju klasu ubrzala.

Ako oni sa većim prihodima nastave da manje troše, to će biti značajna pretnja ekonomskoj ekspanziji.

Ušteda bogatih je takođe eksplodirala, više je nego udvostručena u poslednje dve godine, što sugeriše da bogati štekaju keš.

Postoje dva glavna razloga ovoga: nestabilna tržišta i usporavanje globalnog rasta. Prvih 10%  bogatih ima preko 80% akcija u Sjedinjenim Državama, tako da su daleko osetljiviji na nedavne promene akcija i obveznica.

Takođe, mnogi bogataši vlasnici su kompanija koje posluju u inostranstvu ili imaju inostranu izloženost, a oni su bili rani sistem upozorenja za ekonomske oluje koje se formiraju širom sveta.

Istina, bogati još uvek mogu da potroše mnogo bogatstva. Ali trošenje onih na vrhu je vođeno samopouzdanjem i sigurnošču, i u ovom trenutku, to ne ulivaju niti svetske berze niti trgovinski rat koji tinja.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • WTF

    31. avgust 2019 | 17:47

    Na sta da trose vise kad sve imaju?

  • Rastko

    1. septembar 2019 | 08:37

    Nemoguce je da preko noci budala prestane da bude to sto jeste.

  • Rastko

    1. septembar 2019 | 08:47

    Joj ako im mi robovi zavrnemo slavinu ko ce da im radi oko imanja i ostalih sranja kroz gusta granja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>