≫ 

Od 1. novembra povećanje plata u javnom sektoru do 15 odsto: Evo ko će koliko dobiti (FOTO) (VIDEO)

 ≫ 

- Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog - naglasila je premijerka

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je ponosna što može da kaže da je na sednici vlade usvojen predlog pozitivnog rebalansa budžeta, koji će biti prosleđen na odlučivanje Skupštini Republike Srbije. Ona je dodala da je rebalans u prošlosti bio u negativnom kontekstu, ali da je ovo prvi pozitivni rebalans u istoriji Srbije.

- To znači da ga imamo, ne zato što smo povećali rashode, već zato što smo povećali prihode, koji su veći od očekivanih. Tako da želimo da vratimo nešto građanima Srbije. I da za bolji život građana, uložimo sredstava za infrastrukturu. U ovom se ogleda koliko smo drugačija vlada i vlast, i koliko se drugačije ponašamo prema budžetu. Sve ovo ne bi bilo moguće bez discipline koje je vlada zadržala i bez svakako boljih rezultata privrede, samim tim i prihoda za budžet republike Srbije, a što je rezultat reformi - rekla je Brnabić.

Ona je na konferenciji za medije u vladi rekla da će daleko najveće povećanje plata biti u zdravstvu i to za medicinske sestre i tehničare od 15 odsto i lekare od 10 odsto.

- Moramo da se borimo da zadržimo naše medicinske radnike i tehničare, ali i doktore i to kontinuiranim povećanjem njihovih plata, koje će biti i pre kraja godine - kazala je premijerka.

Istakla je da se država bori protiv njihovog odlaska i tako što ulaže milijardu evra u zdravstvenu infrasturkturu u kliničke centre, bolnice i drugo.

Kako je rekla, rebalansom budžeta vlada želi da te uvećane prihode raspodelimo i vrati nešto građanima kroz povećanje plata i podršku penzionerima, u skladu sa prioritetima, za bolji životni standard i kroz dodatna ulaganja u infrasturkturu.

Ana Brnabić, Siniša Mali

Ana Brnabić i Siniša Mali - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Na kraju avgusta smo imali suficit od 46,4 milijarde dinara, što je za 60 milijardi bolje od očekivanog - naglasila je ona.

Dodala je da sve to što se danas radi ne bi bilo moguće bez teških mera fisklanle konsolidacije koje su 2014. pokrenute kada je premijer bio Aleksandar Vučić.

Povećanje od devet odsto imaće zaposleni u prosveti, sudije i tužioci, kao i zaposleni u sudovima i tužilaštvima, u ustanovama socijalne zaštite i propadnici službi bezbednosti i bezbednosnih snaga.

- Penzioneri će dobiti jednokratnu isplatu od 5 hiljada dinara, a od 1. januara 2020. godine će dobiti povećanje penzija za sigurno biti makar 5 posto, ali ćemo se truditi da to bude i više - rekla je premijerka.

ZA MORAVSKI KORIDOR 120 MILIONA EVRA IZ BUDŽETA

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će direktno iz budžeta biti dodatno izdvojeno 120 miliona evra za Moravski koridor, zahvaljujući povećanim budžetskim prihodima, koji su nadmašili plan za 60 milijardi dinara.

Brnabić je na konferenciji za novinare, posvećenoj prvom pozitivnom rebalansu budžeta u istoriji Srbije, precizirala da će deo većih budžetskih prihoda u iznosu od 16,8 milijardi dinara biti usmeren u infrastrukturne projekte - Moravski koridor i autoput "Miloš Veliki".

Kako je objasnila, pozitivan rebalans budžeta je jednim delom usmeren na povećanje plata i penzija, na poboljšanje životnog standarda građana Srbije, a drugi na infrastrukturne projekte koji su važni kako za naš ekonomski rast i unapređenje konkurentnosti zemlje, tako i za poboljšanje kvaliteta životnih uslova stanovništva.

- Ukupno 16,8 milijardi dinara ćemo pozitivnim rebalanskom obezbediti dodatnih sredstava za infrastukturne projekte, i to za Moravski koridor, odnosno deonicu Pojate-Preljina, koji je izuzetno važan i pored toga što neki lideri nekih opozicionih grupa govore da je Moravski koridor potpuno nepotreban, da je bacanje para, mi ćemo uložiti u Moravski koridor više nego što smo planirali - naglasila je Brnabić.

Istakla je da je taj koridor izuzetno važan za ljude koji žive u Čačku, Kruševcu, Kraljevu, Trsteniku, Ćićevcu, Vrnjačkoj Banji, u čitavom Rainskom, Raškom i Moravičkom okrugu.

- Ukupno iz budžeta izdvajamno nekih 120 miliona evra direktno za izgradnju Moravskog koridora, i očekujem da izgradnja počne već sledećeg meseca, dakle u oktobru ove godine - dodala je predsednica vlade.

Drugi infrastukturni projekat je, navela je, autoput "Miloš Veliki" - deonica od Čačka do Požege, koja je, prema njenim rečima, jedan od najvažijih deonica u Srbiji.

Brnabić je podsetila da je izgradnja te deonice počela proletos, i da radovi napreduju odlično, dodajući da je predsednik Aleksandar Vučić insistirao kod izvođača radova da put do Požege bude završen pre veremena i da bude gotov do kraja 2021. godine, što je i utvrđeno kao novi rok.

- Takođe smo pozitivnim rebalansom obezbedili sredstva za rešavanje problema građana koji su zaduženi u švajcarskim francima, kao i dodatna sredstva za naplatu šteta usled elementarnih nepogoda za obnovu objekata javne namene - rekla je Brnabić.

Predsednica Vlade Srbije je naglasila da se prilikom izrade pozitivnog rebalansa budžeta rukovodila interesima građana, javnim interesom, vodeći računa da ni na koji način ne bude ugrožena fiskalna stabilnost.

- Danas sam izuzetno srećna što vodim Vladu Srbije, koja je nastavila putem koji je trasirala vlada Aleksandra Vučića, što smo zadržali i disciplinu, što smo nastavili da unapređumemo poslovanje u Srbiji, tako da privreda može da posluje uspešnije, jer bez toga ne bi moglo da bude povećanih prihoda u budžetu - poručila je Brnabić.

Premijerka je ponovila da ovi rashodi neće ugroziti stabilnost budžeta, napominjući da javni dug nastavlja da pada i da danas iznosi oko 52 odsto bruto domaćeg proizvoda i da nastavljamo da imamo nisku i stabilnu inflaciju i stabilan kurs dinara.

- Velika zahvalnost Narodnoj banci Srbije koja zaista radi naporno i odgovorno, rame uz rame sa Vladom Srbije kako bi zadržali ovu stabilnost i sigurnost koju je Srbija s teškom mukom uspela da postigne - rekla je Brnabić.

- U svemu ovome se ogleda koliko smo mi drugačija vlada, odnosno vlast od one pre 2014. godine, i koliko se mi disciplinovanije i odgovornije ponašamo prema novcu poreskih obveznika - zaključila je Brnabić i dodala da sve to ne bi bilo moguće bez teških mera fiskalne konsolidacije koje su pokrenute 2014. godine u vreme vlade tadašnjeg premijera Aleksandra Vučić .

Ana Brnabić, Siniša Mali

Ana Brnabić i Siniša Mali - Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

STRANE DIREKTNE INVESTICIJE

Strane direktne investicije u Srbiji dostigle su u prvih sedam meseci ove godine 2,32 milijarde evra, što je povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period 2018, izjavila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

- Veliko mi je zadovoljstvo što smo svetski lider u privlačenju stranih direktnih investicija - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare u Beogradu, istakavši da je u 2018. godini Srbija privukla više stranih investicija nego ceo region Balkana zajedno.

Premijerka je podsetila da je britanski list Fajnenšel Tajms po drugi put proglasio Srbiju za svetskog lidera u privlačenju stranih ulaganja.

Ostajemo lideri u privlačenju stranih direktnih investicija, Fajnenšal tajms nas je drugi put proglasio za lidera u privlačenju stranih investicija, a prema preliminarnim informacijama, u prvih sedam meseci ove godine privukli smo 2 milijarde 320 miliona evra stranih direktnih investicija.

ODAKLE POVEĆANJE DIREKTNIH STRANIH INVESTICIJA

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je danas, na pitanje novinara odakle povećanje direktnih stranih investicija od 43 odsto u odnosu na prošlu godinu koja se smatra istorijskom u tom pogledu, da je to zato što je Srbija sve kredibilnija destinacija za investicije.

- Do ovoga nije bilo lako doći a postiže se time što dovodite jednog po jednog investitora, time što oni imaju dobre uslove, i pri tome ne subvencije - one su najmanje stavka u svemu tome, već predvidivo okruženje, dobru komunikaciju s vladom, uslove koji su transparentni, nema korupcije - rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.

Ona je navela da je dolazak kompanije Ikea bio veoma važan jer, kako kaže, "svi znaju da ona ne dolazi tamo gde je korupcija".

- Ako imate Ikeu koja je došla posle 10 godina pregovaranja, kada nije verovala u Srbiju, pa ostane i odluči da se proširi, pa imate nemački Kontinental, MTI, NCR ... onda sve to polako preokreće fokus svih ostalih investitora na tu zemlju, u ovom slučaju Srbiju i onda je mnogo lakše privlačiti investitore - rekla je Brnabić.

Ali, naglasila je, Srbija je i pred toga, mnogo učinila da unapredi uslove poslovanja, prilagodi ambijent posebno za investiore u boasti IT, nauke i tehnologije.

- Sve to zajedne daje rezultate - zaključila je premijerka.

SVAJCARCI ZAKON MALI

Siniša Mali - Foto: Tanjug/Rade Prelić / bg

MALI O POSTUPKU PRIVATIZACIJE KOMERCIJALNE BANKE

Ministar finansija Siniša Mali nije želeo danas da komentariše postupak privatizacije Komercijalne banke, jer je u toku, kako ne bi doveo u pitanje kredibilitet samog procesa.

Mali je podsetio da su za Komercijalnu banku stigle četiri neobavezujuće ponude i istakao da komisija radi na analizi ponuda.

- Ne mogu i ne bih želeo da komentarišem postupak. Kada komisija završi posao obnarodovaćemo to, imaćemo sve informacije - rekao je Mali na pres konferenciji na pitanje u vezi sa Komercijalnom bankom.

Kako je dodao, ne želi da svojim komentarom dovede u pitanje kredibilitet samog postupka.

Na pitanje u vezi sa ukidanjem zakona o umanjenju zarada, Mali je podsetio da je taj zakon ukinut krajem prošle godine, sa odloženim dejstvom, te dodao da će od 1. januara početi da važi, odnosno da od 1. januara neće biti ograničenja po pitanju zarade u javnim preduzećima i javno-komunalnim preduzećima, čime se u tim firmama stavra mogućnost za povećanje plata od pet odsto.

PRIVATNI ILI DRŽAVNI SEKTOR

Na pitanje novinara kakvo je iskustvo u privatnom, a kakvo u državnom sektoru, premijerka Srbije je rekla da je mnogo lakše raditi u privatnom sektoru, gde ima mnogo više šansi, i boljih uslova.

- U ovom trenutku je mnogo primamljivije raditi u privatnom sektoru, svakako. Pozivam ljude da razmisle o preduzetništvu, mladi ljudi u prvih godinu dana ne plaćaju nikakve poreze, ako uspeju dobro je, počinju da plaćaju poreze i doprinose, ako ne uspeju, probali su, bar nisu sedeli kući i čekali da im neko drugi da posao - rekla je Brnabić.

Ministar Siniša Mali rekao je da je još kao student radio u privatnom sektoru, i da nikada nije imao ideju da će raditi u državnoj administraciji, ali sticajem okolnosti sada radi za državu.

 - Imate i pozitivne i negativne stvari, mogućnost mnogo većeg uspeha je u privatnom sektoru, u državnom imate priliku da vratite svoje neko znanje državi i time obezbedite bolju budućnost za našu decu. Ako možete kombinujte državni i privatni sektor, i uvek bih dao usmerenje da se ide ka privatnom sektoru, ali sa razumevanjem kako država funkcioniše - rekao je Mali i dodao da mladi moraju da imaju veću veru u sebe.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    16. septembar 2019 | 23:16

    Divne vesti za gradjane Srbije!

  • Ana

    16. septembar 2019 | 23:32

    Dobro vođena ekonomija i pozitivan rebalans budžeta su doprineli predstojećem povećanju plata.

  • Ana

    16. septembar 2019 | 14:22

    Rad Vlade na boljem životnom standardu je ocigledan I daje rezultate

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>