• 95

Ima posla ko hoće da radi: Srbiji nedostaje čak 90.000 majstora, evo spiska najtraženijih zanimanja

Na tržištu rada vrlo se visoko kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati

  • 95

Oko 90.000 zanatlija svih profila u ovom trenutku nedostaje srpskom tržištu, pokazuju podaci Građevinske komore, pišu današnje Večernje novosti.

Kako navodi list, poražavajući je i podatak da je prosečna starost nekih od njih, poput građevinskih radnika - 55 godina. Slično iskustvo imaju i u Sindikatu građevinarstva, gde naglašavaju da je većina dobrih majstora napustila zemlju u potrazi za boljim životom, a interesovanje mladih za upis u građevinske i druge zanatske škole je vrlo slabo.

Nacionalna služba za zapošljavanje danas ne raspolaže podacima o ukupnoj potražnji nijednog profila na tržištu rada. Izmenama Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti iz 2009. godine, oni sada primaju i registruju isključivo prijave potreba za zapošljavanjem za koje se poslodavci njima obratio za pružanja usluge posredovanja.

Varenje, zavarivanje, varnice

Zavarivači vrlo traženi Foto: sxc.hu/manonp

- Najtraženija zanimanja, prema tim potrebama, u avgustu bili su komunalni higijeničari, čistači prostorija, manipulanti u prehrambenoj proizvodnji, zatim prodavci, zavarivači, bravari, građevinski i medicinski tehničari, dok su sa fakultetskom diplomom najpotrebnij bili građevinski inženjeri, ekonomisti, vaspitači, diplomirani i mašinski inženjer - ističu u NSZ.

S druge strane, vrlo visoko se kotiraju pojedina trogodišnja zanimanja, odnosno zanati. Tako su se tokom 2019. filijalama NZS često obraćali poslodavci koji traže elektrozavarivače, bravare, vozače, elektromontere, instalatere, zidare, tesare, armirače, automehaničare, stolare, tapetare, kuvare, pekare i mesare.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skene

    Platite pa će biti i radnika. Marketi, kladionice, male radnje,kafići... svima treba, oglasa nikad više. A plata 250-300e, :)

  • stvarno?

    kad srbi shvate ozbiljno posao i pochnu da rade kao u nemachkoj za jedno 50 god ce imati platu kao i nemci. zaradjivanje je dug proces..

  • Laki

    Meni je zivotna zelja da rmbam i crkavam za 300 evra i da gazdu cinim srecnim i bogatim. Jos bolje ako dobijem 350evra za mesec dana a gazda kupi blindiran dzip od 50 000 evra i novu starletu pride. Nema sladjeg i postenijeg zivota od tog

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke