• 9

Evo kako će se skok cene nafte odraziti na cene goriva u Srbiji

Posle napada na najvećeg pojedinačnog izvoznika nafte na svetu došlo je do nervoze, pa su cene nafte skočile

  • 9

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da će se rast cena sirove nafte na svetskim tržištima posle napada na saudijsku naftnu kompaniju Aramko neznatno odraziti u čitavom svetu, pa i u Srbiji, ali je poručio da je energetska situacija u zemlji stabilna.

Posle napada na najvećeg pojedinačnog izvoznika nafte na svetu došlo je do nervoze, pa su cene nafte skočile, ali Antić ne ocekuje da će se taj trend nastaviti jer su države, posle početne panike, reagovale izvlačnjem nafte iz rezervi, pa se nedostatak tog energenta smanjio za pola, a posle još više.

- Pre napada cena nafte je bila 62 dolara za barel, a sada je 63, 63,5 što nije dramatično. Treba, međutim, ozbiljno shvatiti situaciju i učiniti sve da nas u narednom periodu nijedan politički sukob ili nestabilnost u nekom regionu ne dovede do toga da se energetski resursi dovode u pitanje, jer to naše energetski zavisno društvo ne može da podnese - istakao je Antić gostujući na TV Pink.

Aleksandar Antić

Aleksandar Antić Foto: Marko Jovanović

On je građanima Srbije poručio da je energetska situacija u Srbiji apsolutno stabilna, da su u toku ozbiljne pripreme za narednu zimsku sezonu i da će sve biti u najboljem redu.

Govoreći o početku izgradnje deonice Turskog toka kroz Bugarsku, koji je kasnio zbog nesporazuma oko izvođača radova u toj zemlji, Antić je naglasio da je za Srbiju najvažnije to što se deonica kroz našu zemlju gradi u potpunosti u skladu sa dinamikom i izrazio uverenje da će linijski deo gasovoda, bez kompresorskih stanica koje su predviđene za narednu godinu, biti završen do kraja godine.

Antić je podsetio i na veliki projekat kompanije Zi Ðing, strateškog partnera Srbije za RTB Bor, koja se sporazumom potpisanim tokom posete srpske delegacije Kini obavezala da će do 2021. godine otvoriti rudnik Čukaru, gde je pronađena velika količina bakra i zlata.

RTB Bor

Zi Ðing - strateški partner Srbije za RTB Bor Foto: LJ. Aleksić/RTB Bor

- Reč je o depozitu bakra i zlata svetske klase koje kao takvo predstavljano na njavećim svetskim rudarskim manifestacijama i kompanija Zi Ðing je čvrsto rešena da taj projekat razvije do kraja u najkraćoj dinamici - rekao je ministar i podsetio da je reč o investiciji vrednoj 474 miliona dolara.

On je najavio da će, posle otvaranja vetroparka u Kovačici, naredne nedelje biti otvoren i vetropark kod Vršca sa 68 megavata, a da se sredinom oktobra očekuje otvranje najvećeg vetroparka Čibuk sa 158 megavata, kao deo energetskog potencijala Srbije.

- Mi u poslednjih nekoliko godina činimo ogromne napore da popravimo naš energetsi miks, ne samo zbog potrebe da ispunimo deo naše agende u vezi sa borbom protiv klimatskih promena i zbog povećanja učešća obnovljivih izvora energije, već zato što duboko verujemo da je to značajno za budućnost Srbije, našu decu i njihovu decu - istakao je Antić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Leka

    22. septembar 2019 | 12:08

    Za svaki skok cena nafte, naši vladari trljaju ruke.Biće više para u kasi.

  • я

    22. septembar 2019 | 12:54

    A kad pada crna nafte tad cuti ministar ne kaze da treba da pojeftini cena goriva kao sto to urade u celoj evropi sem kod nas.

  • Ivan

    22. septembar 2019 | 12:43

    Idu izbori gde sme da povecaju cene....

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>