• 1
 ≫ 

Kontra: Novi "agresivni investitori" u trci za deonice Kraša, pojavila se još dva računa

 ≫ 

To znači da je investitor koji stoji iza tog računa agresivno kupovao deonice početkom nedelje

  • 1

U trku za akcije Kraša, pored srpskog biznismena Nebojše Šaranovića i braće Pivac uključili su se novi "agresivni investitori", piše danas Novac.hr.

Portal navodi da su se poslednjih dana pojavila još dva vlasnička računa, oba preko Zagrebačke banke, putem kojih su kupljene deonice te zagrebačke konditorske kompanije. Jedan od njih došao je do 0,4 odsto vlasništva, a taj procenat se od srede se ne povećava, dok je drugi već na 1,89 odsto vlasništva, a u utorak je imao 1,2 odsto deonica.

To znači da je investitor koji stoji iza tog računa agresivno kupovao deonice početkom nedelje, a moguće je ili da Kappa Star Limited, holding kompanija u vlasništvu Nebojše Šaranovića, kupuje s novih vlasničkih računa ili da se pojavio novi igrač, piše Novac.hr.

Hrvatska, novac, Hrvatski novac, Croatia, money, hrvatske kune, kuna

Da li je na pomolu novi investitor Foto: Profimedia/Alamy

Kraš Esop ili Mesna industrija braće Pivac ne bi smeli da kupuju akcije dok je na snazi najava javne ponude o otkupu ostalih deonica Kraša, ali nije isključeno da neko radi u njihovu korist kao prtivteža Šaranoviću.

Prema novim podacima Centralne klirinške depozine agencije za sredu, Kappa Star Limited, holding kompanija u vlasništvu Nebojše Šaranovića, putem vlasničkog računa RBA Austrija došla je do 8,75 odsto vlasništva, a informacije za petak verovatno će pokazati i da su prešli deset odsto.

Pojedini mediji optužili su krajem nedelje Maricu Vidaković, zastupnicu Kraša, za insajdersko trgovanje jer je krajem avgusta kupila 900 deonica kompanije, navodeći da je tako zaradila 460.000 kuna.

Ona, međutim, nije prodala te deonice jer bi to bilo poznato s obzirom na to da bi o prodaji morala da obavesti berzu i nije ništa zaradila na njima.

Zna se i da je Vidaković ove godine je triput kupovala deonice Kraša, što je zabeleženo na Zagrebačkoj berzi.

Novac.hr ocenjuje da bi ustvari rukovodstvo Kraša moglo da bude “optuženo” da je nedovoljnim restrukturiranjem kompanije namerno držalo cenu deonice tako nisko, na blizu 400 kuna, samo da bi moglo da ih proda za 900 ili 1000 kuna o kada se pojavi neko ko može da ih kupi po toj ceni.

Pretpostavlja se da Mesna industrija braće Pivac nije nameravala da za deonicu Kraša u javnoj ponudi da više od 500 kuna.

Uz to, ovako sastavljena ponuda Mesne industrije braće Pivac, u kojoj se navodi kako se tek čeka odluka Kraša Esop o mogućem zajedničkom preuzimanju, govori o tome da je ona sastavljena na brzinu kao reakcija na veliki porast cene 4. septembra.

Zbog toga, navodi Novac.hr, izgleda da nije bilo curenja informacije o javnoj ponudi i pokušaja zarade na toj informaciji, nego da je javna ponuda nastala kao reakcija na iznenadni rast i kao pokušaj “zaključavanja” obavezne minimalne cene u javnoj ponudi na relativno niskom nivou ispod 500 kuna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    22. septembar 2019 | 18:34

    Pa naravno oni nisu mi pa da bolje kupi drugi nego nas državljanin i država se uključila samo da ne kupi Srbin to isto rade i Crnogorci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>