• 3

"Smanjenje nameta za zarade dobar i jedini opravdan potez"

"Srbiji neophodne domaće investicije"

  • 3

Najavljeno smanjenje poreskog opterećenja na zarade od iduće godine dobar je potez i jedini opravdani poreski oblik koji treba smanjivati, ocenio je danas član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov.

On je rekao da je dobro što je nađen prostor za to da se u idućoj godini ukupni nameti na neto platu sa 62 odsto, smanje na 61 odsto.

Altiparmakov je na Forumu "Poreska politika Srbije - da li pogoduje privredi i investicijama" rekao i da su Srbiji preko potrebne domaće investicije, jer celu deceniju ima privredni rast koji zaostaje za uporedivim zemljama Istočne Evrope, a jedan od dva glavna razloga za to upravo je manjak takvih investicija.

- Svake godine milijardu i po evra manje investiramo nego što bi trebalo, a javni sektor bi trebalo da investira 300 do 400 miliona evra više. Ima nekog napretka, ali je bar tri puta veći nedostatak domaćih investicija u odnosu na nedostatak javnih - rekao je Altiparmakov.

Kako kaže, Srbija ima relativno stimulativni poreski sistem i stope, ali one same nisu razlog manjka tih investicija već nedostatak pravne sigurnosti.

Sve zemlje u regionu sa najmanjom poreskom stopom imaju najveću sivu ekonomiju, napominje član Fiaskalnig saveta i dodaje da su važni vladavina prava, jačanje institucija i pravnog sistema da bi se računalo na ozbiljniji privredni rast.

Altiparmakov se osvrnuo i na reformu Poreske uprave dodajući da u odnosu na ranije godine ima pomaka i da je to ozbiljan proces.

Problem, kazao je, predstavlja nedovoljan nivo institucionalne nezavisnosti, nedovoljan broj inspektora, a od 2003. značajno je i manje zaposlenih.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>