• 8
 ≫ 

Srbi na Malti u problemu zbog primanja: Ako ne zarade 19.000 evra, njihova deca moraju da se vrate

 ≫ 

Reč je o njihovom propisu koji postoji od 2007. godine i koji se odnosi na državljane zemalja koje nisu članice EU, ali se sada, po prvi put, primenjuje ovako striktno

 • 8
Malta, evri

Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

Veliki broj Srba koji sa decom žive i rade na Malti pogođen je strogim propisom koji je nedavno počeo da se primenjuje, a po kom deca neće moći da ostanu s njima u toj zemlji ako nemaju godišnju zaradu od 19.000 evra, plus dodatnih 4.000 evra po detetu, piše "Blic".

Zbog toga se više od 40 roditelja u pratnji svoje dece okupilo ispred zgrade Imigracionog odeljenja Malte, zahtevajući pismeni odgovor zašto im je, mnogima po drugi put zaredom, odbijeno pravo da podnesu zahtev za obnovu boravišne dozvole za člana porodice. Oni za "Blic" navode da se prvi put suočavaju sa ovakvim problemom nakon godina provedenih u ovoj zemlji.

- Reč je o njihovom propisu koji postoji od 2007. godine i koji se odnosi na državljane zemalja koje nisu članice EU, ali se sada, po prvi put, primenjuje ovako striktno. Sve se svodi na to da se od nas zahteva da imamo polisu o godišnjoj zaradi od 19.000 evra, uz otprilike dodatnih 4.000 evra po detetu, a ako ne priložimo polisu, odbijaju nam zahtev za boravišnu dozvolu za decu - rekao je za "Blic" Kragujevčanin Aleksandar, koji na Malti radi četiri godine, a od pre dve godine pridružili su mu se supruga i tri ćerke.

Zabrinuti roditelji, beba, devojčica

Foto-ilustracija: Profimedia/ImageSource

Kako objašnjava, razlog zbog kojeg mu nije dozvoljeno da priloži zahtev je taj što zarađuju manje od propisane sume koju moraju da zarađuju državljani zemlje van EU sa troje dece - tačno 30.400 evra godišnje.

- Objašnjavao sam da se moja zarada povećala u odnosu na platu koju sam imao kada sam tek došao ovde, jer su mi date dodatne odgovornosti u firmi, da sa bonusima i prekovremenim satima godišnje prihodujem 23.500 evra, ali po toj polisi ispada da zarađujem toliko da mogu da zadržim samo jedno dete. Službenica Imigracionog odeljenja mi je doslovce rekla: "Vi možete da ostanete, ali ako nemate dovoljno da zadržite svu svoju decu, morate da ih vratite u vašu zemlju" - kaže Aleksandar.

RODITELJI ZABRINUTI

Jedan od članova srpske zajednice na Malti Slobodan Rangelov izjavio je za tamošnji "Tajms" da je dobio pozive više od 50 zabrinutih roditelja koji trenutno imaju problem sa podnošenjem zahteva za boravišnu dozvolu za decu.

- Mnogi Srbi i radnici iz drugih zemalja nečlanica EU ovde uglavnom rade za minimalac. Imigraciono odeljenje je ranije primalo izvod iz banke na kojem je pisalo da imaju dovoljno novca da izdržavaju svoju decu ili su mogli da nađu nekog prijatelja koji bi bio sponzor detetu. Ali sada neće da prihvate čak ni to. Možda vlada Malte želi da uštedi na socijalnoj pomoći, na koju imaju pravo sve srpske porodice sa zaradom ispod 19.000 evra - izjavio je Rangelov.

Aerodrom Putnici, gastarbajteri, odliv mozgova

Foto: Profimedia

Zbog ovog problema osnovana je Fejsbuk grupa sa oko 400 članova, među kojima je najviše Srba, ali i ljudi iz Severne Makedonije i BiH koji takođe žive i rade na Malti.

- Na Malti, gde sam došla pre tri godine, sigurno ima više od 30.000 Srba. Godišnju zaradu od 19.000 evra mogu da ostvare, na primer, inženjeri sa iskustvom ili doktori, čija je cena radnog sata 9,1 evro. Nažalost, većina naših sunarodnika radi u građevinarstvu i ugostiteljstvu, kao osoblje za održavanje kuća ili čišćenje, a ti se poslovi plaćaju između pet i šest evra po satu, bez prekovremenih sati, tako da je ovo veoma ozbiljan problem za sve njih koji su ovde sa decom, koja pohađaju besplatne javne škole, uz besplatnu zdravstvenu zaštitu. Najviše smo ljuti što je izostala bilo kakva reakcija državnih organa Malte ili našeg konzulata. Ja sam čak dva puta pisala UNICEF-u apelujući na pomoć, ali nikakav odgovor nisam dobila - kaže Ljiljana Stojanović, samohrana majka 14-godišnjeg dečaka, jedan od administratora Fejsbuk grupe.

S druge strane, kako piše malteški "Tajms", Imigraciono odeljenje Malte je povodom ovog problema saopštilo da se zahtevi za obnovu državljanstva obnavljaju na osnovu istih kriterijuma kao i za prvi zahtev, ali da se mogu odbiti "ako se ustanovi da je podnosilac dao lažne podatke u prethodnom zahtevu".

Ministar unutrašnjih poslova Malte Majkl Faruđia, pak, rekao je da, iako to nije u nadležnosti njegovog ministarstva, "primanja podnosioca zahteva bi trebalo da budu takva da može da izdržava svoju porodicu".

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Invisible89

  30. septembar 2019 | 09:10

  Pa to znaci da treba da zaradjuju (sa dvoje dece) 2250e mesecno.. Rralno ako ne zaradjujes toliko u EU koji su djavo i odlazio..

  7
  1

  Podelite komentar

 • Lol

  30. septembar 2019 | 07:20

  Pa ako i tvoja zena počne da radi makar kao cistacica zaradice 9000e godišnje i nema problema. Šta treba da vam daju pomoć i da izdržavaju neradnike. Pa nisu ludi.

  7
  2

  Podelite komentar

 • Boki

  30. septembar 2019 | 06:01

  Propisi su propisi, zakon se mora postovati. Tako i kod nas ne moze svako da podmicuje politicare, nego samo onaj ko ima.

  6
  2

  Podelite komentar