• 0

Mali: Zakon za transparentniju dodelu državne pomoći

"Sada su jasno istaknuti i pobrojani instrumenti dodele državne pomoći"

  • 0
Skupstina Srbije, rebalans budzeta

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se Predlogom zakona o kontroli državne pomoći, koji je danas pred poslanicima, jača transparentnost dodele državne pomoći, omogućava se efikasnija kontrola i otklanjaju nejasnoće koje su do sada postojale.

Mali je naveo da se usvajanjem tog zakona ispunjava i jedno od merila pregovaračkog Poglavlja 8 koje se odnosi na politiku konkurencije što povlači dobijanje pozitivne ocene Evropske komisije u godišnjem izveštaju.

Takođe, obezbeđuje se operativna nezavisnost Komisije za kontrolu državne pomoći.

Prema rečima ministra finansija, sada su jasno istaknuti i pobrojani instrumenti dodele državne pomoći, a pored subvencija i povoljnih kredita, instrumenti mogu biti i prodaja ili korišćenje imovine u javnoj svojini sa umanjenom naknadom ili bez naknade, otpis dela duga ili celog duga i drugo.

On je dodao da su precizno navedene situacije koje ne predstavljaju državnu pomoć.

Ministar objašnjava da se tim zakonom predlaže uvođenje registra državne pomoći i de minimis pomoći najkasnije u roku od godinu dana od početka primene zakona. Naveo je i da je propisana jasna zastarelost povraćaja državne pomoći i to tek po isteku perioda od 10 godina počev od dana dodele državne pomoći.

Komisija za kontrolu državne pomoći stećiće status pravnog lica, raspolagati sopstvenim budžetom i za svoj rad odgovarati Narodnoj skupštini. Komisija će, kako je objasnio, sprovoditi analize dodeljene državne pomoći, a sačinjavaće i godišnji izveštaj o dodeljenoj pomoći, kao godišnji izveštaj o popisu šema te pomoći.

Takođe, komisija će moći da zabrani dodelu državne pomoći ukoliko oceni da je neusklađena, ali će moći i da naloži povraćaj već dodeljenih sredstava. Komisija će imati pravo da kazni korisnika pomoći ako ne bude postupao po njihovom nalogu.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari