• 6
 ≫ 

Tramp dopušta Erdoganu krvavi pir na Kurde zbog nebodera u Istanbulu?

 ≫ 

Ukoliko Turska zaista krene u ofanzivu, to znači da su Kurdi, koji su se godinama sa SAD borili protiv Islamske države, ostavljeni sami

  • 6

Iznenađujući potez američkog predsednika Donalda Trampa koji se odnosi na povlačenje trupa iz Sirije i otvaranje prostora za tursku operaciju protiv Kurda na severoistoku zemlje prigrabio je kritike u celom svetu. Trampa su kritikovali čak i njegovi saradnici, kao na primer republikanski sentor Lindzi Grejem.

Ukoliko Turska zaista krene u ofanzivu, to znači da su Kurdi, koji su se godinama sa SAD borili protiv Islamske države, ostavljeni sami.

I dok je senator Grejem Trampov potez nazvao "brzopletim", neki smatraju da se iza ovoga krije jedan drugi motiv - ekonomski.

U decembru 2015. godine, tadašnji kandidat za predsednika SAD, Tramp je odgovorio na pitanje "Brajberta" koja se odnose na pouzdanost Turske u borbi protiv Islamske države. Rekao je da tu postoji "sukob interesa" govoreći o Trampovim kulama u Istanbulu.

Nije baš potpuno jasno koliko novca Tramp i njegove kolege zarađujuju zahvaljujući kulama u kojima se nalaze kancelarije, stambeni prostor i vinski podrum.

Finanskijski izveštaji sugrešu o cifri od 3,2 do čak 17 miliona dolara iz dogovora sa medijskim tajkunom Ajdinom Doganom od kad je prvi put pokrenuo predsedničku kampanju.

Takođe, kritičari se osvrću i na tvit Trampove ćerke Ivanke iz 2012. godine u kom se zahvalila turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu za pomoć u proslavi otvaranja kula.

U Istanbulu su otvorene umesto jedne, dve Trampove kule, jedna do druge. U kompleksu postoji 200 stanova, šoping centar sa 80 radnji i bioskop. To je ujedno i prva Trampova kula u Evropi. Visoke su 155 m i 145 metara.

Video: Turci platili, Rusi im isporučili s-400 PVO sistem

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 😳😳😳

    9. oktobar 2019 | 10:55

    Sta je tu čudno,pa Amerika sve sto radi,radi u interesu pojedinaca a narodu i ostalima pricaju da je to Americki interes,to i ptice na grani znaju

  • bane

    9. oktobar 2019 | 23:54

    Svi oni koji su saradjivali ,ili saradjuju sa USA su tako prosli kao i Kurdi ,a svi oni koji ce saradjivati sa USA ce ovako proci.Kako stara poslovica kaze,,ko sa djavolom tikve sadi o glavu mu se olupaju.Tako prodjose Kurdi.

  • rade6

    9. oktobar 2019 | 20:19

    A za ciji interes radi Putin i Rusi?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>