• 3

Nema gasa: Evropa sada moli da Rusi završe gasovod

Evropi katastrofalno nedostaje gas — preti deficit od 300 milijardi kubnih metara godišnje, upozorava Andreas Širenbek, direktor jedne od najvećih nemačkih energetskih kompanija "Uniper“.

  • 3

U takvoj situaciji, osim gasovoda, biće potrebno da se kupuje sve više ruskog prirodnog tečnog gasa. Ali, „Severni tok 2“, prema mišljenju Evropljana, treba da bude pokrenut što pre.

Evropi je 2018. godine trebalo 390 milijardi kubnih metara uvoznog gasa. Polovinu je obezbedila Rusija — „Gasprom“ je isporučio rekordnih 201,7 milijardi kubnih metara. Puštanjem u pogon „Severnog toka 2“, kapaciteta 55 milijardi kubnih metara godišnje, izvoz će se značajno povećati.

Međutim, kako je naveo Andreas Širenbek, čak ni „Severni tok 2“ neće zadovoljiti rastuću evropsku potražnju. Prema njegovim procenama, u perspektivi bi deficit gasa na kontinentu mogao dostići 300 milijardi kubnih metara godišnje.

Nedostatak plavog goriva nije samo rezultat povećanja potrošnje gasa od strane Evropljana, koliko stalnog pada domaće proizvodnje. U holandskom Groningenu, koji je činio šestinu ukupne proizvodnje gasa u Evropskoj uniji, zatvaraju se bušotine, a konačno zatvaranje nalazišta nedavno je odloženo sa 2030. na 2022. godinu.

Proizvodnju takođe smanjuje i Danska, koja ne dozvoljava Rusiji da izgradi deo gasovoda u teritorijalnim vodama. Nalazište „Tajra“ obustavilo je rad i sada ova kraljevina kupuje gas iz Nemačke. Kako navodi „Danmarks radio“, to znači gasnu zavisnost od Rusije, jer Nemci dobijaju gorivo upravo od Rusa.

Analitičari su uvereni da će Danci dati zeleno svetlo „Severnom toku 2“ za mesec dana, inače će se Kopenhagen suočiti sa višemilionskim tužbama kompanija operatora projekta.

- Nastaje veoma značajan jaz između ponude i potražnje - dodaje Širenbek, koji je upravo zato siguran da će Evropi uskoro trebati više cevovodnog gasa, kao i prirodnog tečnog gasa.

Stručnjaci ne isključuju mogućnost da su takve izjave, uz očekivanje skorog završetka izgradnje „Severnog toka 2“, pokušaj da se umire Amerikanci, koji pokušavaju da „zaliju“ evropsko tržište sopstvenim prirodnim tečnim gasom. Vašington, uz pomoć saveznika u Evropi, na sve moguće načine koči izgradnju ruskih cevovoda, koji zaobilaze Ukrajinu, preteći sankcijama učesnicima ovih projekata.

(Telegraf Biznis/Sputnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. oktobar 2019 | 10:16

    AKO NEMACKA BUDE SLEPO SLUSALA AMERE A GLADNA JE ZA ENERGIJOM IZ RUSIJE UCICE U RECESIJU !!! SVE OVO STO RADE AMERI SA SANKCIJAMA RUSIJI I KINI KAO I DRUGIM ,NEPOSLUSNIM,ZEMLJAMA GURA SVET U RECESIJU I SVETSKU EKONOMSKU KRIZU!!!

  • Brana

    18. oktobar 2019 | 20:33

    S A N K C I J E za EU od strane Rusije!Ili kubik gasa puta 2,3....cisto da se nadoknafe gubizci od sankcija i ojaca Ruska ekonomija.

  • rade6

    30. oktobar 2019 | 14:51

    Ljudi dokad vise ovi ostrasceni komentari komunista yu nostalgicara i Rusofila.Bre i mi ostali pratimo desavanja u svetu ne ovo jednoumlje kao za vreme copavog zagorca.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>