• 19

Nemačka u ozbiljnom problemu, nema radnika a neće one koji dolaze

Kvalifikovani radnici iz trećih zemalja postaće važniji za Nemačku,

  • 19

Nemačko tržište rada vodeće je odredište kvalifikovanih radnika, ali u poslednje vreme u tu zemlju stiže relativno mali broj takvih radnika iz zemalja koje nisu članice Evropske unije.

Predviđajući dugoročni trend opadanja imigracije iz EU, kvalifikovani radnici iz trećih zemalja postaće važniji za Nemačku, pokazalo je istraživanje američke neprofitne organizacije Bertelsman fondacije.

Prema nemačkom registru stranaca, u 2018. godini zabeležena su 38.682 kvalifikovana radnika iz zemalja koje nisu u EU, što je gotovo isti broj kao i godinu ranije, kada ih je bilo oko 38.080.

Prošle godine su radnici iz zemalja izvan EU činili manje od 0,1 odsto od 47,5 miliona radnika u Nemačkoj. Većina iz te skupine došla je iz Indije, SAD, Bosne i Hercegovine i Kine. U 2018. ukupno je 635.537 radnika imigriralo u Nemačku iz EU, dok je njih 526.329 došlo iz zemalja izvan bloka.

Više od 60 odsto evropskih imigranata su kvalifikovani radnici, sa srednjom stručnom spremom ili stručnim osposobljavanjem. No, Bertelsman fondacija procenjuje da će dotok iz zemalja EU pasti kako se populacija smanjuje i stari.

Prošle godine, najveću skupinu među imigrantima u Nemačkoj činile su izbeglice, njih devet odsto. U 2015. godini kada je migrantska kriza bila na vrhuncu činili su 23 odsto svih imigranata.

(Telegraf Biznis/Index)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Veteran

    Tražiće se radna snaga kao nekada, pa neće da pitaju zašta je kvalifikovan i kod nas i u Nemačkoj, recimo kada vam kompanija stane možete samo ključ u bravu..

  • 534

    Da li primaju taxiste, posto nam ovde odzvonilo, car go nam dodje glave😭😭

  • Novica

    Stvar je prosta. Već odavno je nastalo vreme automatizacije i robotike. Gotovo sav niskokvalifikovani kadar je u modernim zemljama zamenjem robotima. U narednih 10 god. će se ovaj trend drastično povećati, tako da će 99% poslova ispod nivoa IV-SSS praktično nestati. Ostaće radna mesta inženjera, lekara, menadžera, umetnika, šoubiznisa, sportista... Na novu realnost se treba navići i usmeriti decu na što više školovanje i usavršavanje. Vreme gde biti fizikalac imalo smisla je već prestalo.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke