• 2

U izradi nova Strategija reforme javne uprave do 2030. godine

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave počelo je izradu nove Strategije reforme javne uprave 2021-2030.godine, kojom će biti nastavljen proces transformacije javne uprave u servis građana.

  • 2
Branko Ružić

Foto: Tanjug/Bojan Stekić

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je, posle prvog sastanka Radne grupe u Palati Srbija, rekao novinarima da su iniciranje javnih politika, upravljanje javnim finansijama, upravljanje ljudskim resursima i pružanje usluga četiri glavna segmenta treće strategije u reformi javne uprave koja se donosi u Srbiji.

- Ti segmenti su deo reforme javne uprave u svakom društvu i u svakom smo od 2014.godine napravili značajne iskorake. Posebno smo napredovali kada je reč o pružanju usluga i u izveštaju SIGMA smo ocenjeni kao lideri u regionu, a to će biti cilj i nove strategije - rekao je Ružić.

Istakao je da su veliki pomaci učinjeni u upravljanju ljudskim resursima uvođenjem novih modela i definisanjem kompetencija, kao i definisanja načina vrednovanja, ocenjivanja i nagrađivanja rada državnih službenika.

- Uspeli smo da posle 15 godina iniciramo donošenje zakona o nacionalnoj akademiji za javnu upravu koja je centralna institucija za edukaciju svih državnih službenika - naveo je Ružić.

Ministar je ocenio da je urađeno mnogo u transformaciji javne uprave u servis građana, kroz digitalizaciju brojnih evidencija i uvođenje elektronskih servisa.

Podsetio je da 320 različitih institucija javne uprave razmenuje podatke preko servisa eZUP, kao i da od uvođenja servisa eUprava građani 5,5 miliona puta nisu morali sami da pribavljaju dokumenta.

- To govori o digitalizaciji i reformi javne uprave, ali i o tome da tehničko-tehnološki proces može da bude društveni proces "par ekselans" i da pomogne građanima prema kojima se okrećemo i u ovoj strategiji. Nije važno šta ću reći ja, bilo koji ministar ili premijer 2030. godine, već šta će osetiti građani - naveo je Ružić.

Banka, bankarstvo, salter, placanje

Foto: Shutterstock

Naglasio je da reformu javne uprave ne treba vezivati isključivo za ulazak ili neulazak u EU, već da taj proces treba sprovoditi u interesu države i njenih građana.

- Zato je važno da se tome posvetimo i da na političke implikacije, s obzirom da je najavljena nova arhitektura u EU, ne obraćamo pažnju. Imamo dovoljno administrativnih kapaciteta da nastavimo sa reformama i da ih unapredimo, a imamo izuzetne partnere u EU i drugim donatorima koji nam u tome pomažu - rekao je Ružić.

Delegacija EU: Vreme da javna uprava u Srbiji uloži dodatne napore u sprovođenju usvojenih propisa

 

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Srbiji Ingve Engstrom odao je priznanje Srbiji na postignutim rezultatima u reformi javne uprave kada je reč o javnim politikama, upravljanju javnim finansijama, upravljanju ljudskim resursima i pružanju usluga građanima.

Engstrom je ukazao da je trenutak da javna uprava u Srbiji uloži dodatne napore u sprovođenju već usvojenih propisa, jačanju kapaciteta uprave i informisanju građana o njihovim pravima u korišćenju usluga.

- Sve to je usmereno ka postizanju boljeg privrednog i društvenog razvoja. Zahtevi i principi u procesu pristupanja EU usmereni su upravo ka građanima. Svaka državna uprava treba da radi na tome da se dalje razvija i modernizuje na korist svojih građana - rekao je Engstrom.

Dodao je da je reforma javne uprave dug i zahtevan proces koji je važan za svaku zemlju i naglasio da će EU nastaviti da u finansijskom i svakom drugom pogledu podržava Srbiju na tom putu.

Pomoćnica ministra finansija Verica Ignjatović rekla je da je programom o reformama u upravljanju javnih finansija, koji je usvojen 2015.godine, uspostavljen sistematičan pristup reformi u tom segmentu kao sastavnom delu reforme javne uprave.

Ignjatović je ocenila da je u svim segmentima reforme javnih finansija postignut napredak, od unapređenja kredibiliteta makroekonomskih prognoza, unapređenja programskog budžetiranja, transformacije poreske uprave, do poboljšanja finansijske kontrole javnih sredstava i javnih nabavki i unapređenja nadozora i kontrole trošenja javnih sredstava.

- Pokazatelj tog napretka je što smo značajno smanjili javni dug na 51,9 odsto i to što ostvarujemo suficit u budžetu u poslednje tri godine. Sve to otvara prostor za dalje investicije, povećanje plata i penzija i poboljšanje životnog standarda građana - rekla je Ignjatović.

U izradi nove Strategije reforme javne uprave učestvuju radne grupe koje čine predstavnic državnih instotucija, nezavisnih tela i organizacija civilnog društva.

Pomoćnik ministra za evropske integracije Branko Budimir ukazao je da EU reformu javne uprave prepoznaje kao ključnu i bazičnu jer je, kako kaže, ona pretpostavka za efikasno sprovođenje svih ostalih reformi i strategija.

- Sprovođenje takvih reformi je zahtevno i izazovno u administrativnom i finansijskom smislu veoma je važna blagovremena i adekvatna podrška razvojnih partnera - rekao je Budimir.

Dodao je da je Srbija u prethodnom periodu imala značajnu finansijsku podršku od razvojnih partnera, pre svega EU, ali i Nemačke, Norveške, Švajcarske, Švedske, Ujedinjenog Kraljevstva koji su, kako je rekao, doprineli sprovođenju različitih reformi i postizanju rezultata u tom sektoru u našoj zemlji.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S . M .

    23. oktobar 2019 | 22:41

    Ministar Branko Ružic i ministarstvo na čijem čelu se nalazi su uneli mnogo novina u boljem funkcionisanju lokalnih samouprava . Gradjanima je raznim umrežavanjima,digitalizacijom omoguceno brže izdavanje odredjenih dokumenata,ličnih isprava... Ovo ministarstvo je u skoro svim gradovima i opštinama uložilo odredjena sredstva u modernizaciju službi a i kada su u pitanju infrastruktrni radovi . Ružic,državni sekretari,pomocnici i celo ministarstvo su na stalnoj vezi sa lokalnim vlastima.

  • Imenjak

    23. oktobar 2019 | 20:47

    Koja reforma jel oni zive s narodom di zive pa nas nece biti jos koji mesec mi ugasili kome on reformise i sta

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>