• 3
 ≫ 

Doktor Propast u Beogradu i dva pitanja na koja nije mogao da odgovori

 ≫ 

Doktor Propast vidi nekoliko opasnoti po svet u narednom periodu, ali ima i država čija budućnost ga raduje

  • 3

Nurijel Rubini, jedan od najistaknutijih svetskih ekonomista, Nobelovac, i profesor bio je gost Beograda.

On je na tribini "Geopolitički rizici: U susret globalnoj recesiji u 2020" koju je organizovao CIRSD, govorio o rizicima i opasnostima od nove krize, kriptovalutama, geopolitičkoj situaciji, zemljama u koje veruje, i za koje brine, a pomenuo je i naše članstvo u EU.

Kao što smo već ranije prenosili njegove stavove i predviđanja, Rubini je i ovaj put ponovio da svetsku krizu nije lako predvideti, ali da postoje tri glavna potencijalna nagoveštaja iste.

Na prvom mestu, on je kao najveći rizik naveo hladni rat između SAD i Kine, potom situaciju u Iranu, ali i Bregzit.

Moraćemo da biramo stranu Kina vs. SAD

 

Rubini je upozorio i na fenomen deglobalizacije. U tom smislu, on smatra da dolazi i nešto što bi moglo da ima gore posledice nego sam trgovinski rat, odnosno darem podelu globalne ekonomije na dva nespojiva ekonomska bloka. U takvom podeljenom svetu, Kina i SAD će očekivati da će sve druge zemlje izabrati jednu stranu, dok će većina vlada pokušati da potisne slamku održavanja dobrih ekonomskih veza sa obe.

Na konkretno pitanje da li će morati da se odabere jedna strana, odgovorio je: "Da, bojim se da da".

Ipak, optimista je po pitanju budućnosti Indije i Brazila, ali ga brine spori rast Rusije, Argentine, i u Evropi, Italije.

Rubini, koji je poznat kao protivnik kripovaluta, ponovio je da digitalne kovanice ne bi trebalo uopšte nazvati novcem, ističući da nemaju osnovne karakteristike i kvalitet valuta, i nisu skalabilne.

Nije mu bilo teško da govori o politici Trampa ali se i te kako lomio oko toga da imenuje najboljeg lidera današnjice.

Ko je najbolji ministar finansija?

 

Takođe, Rubini je dugo razmišljao koga da navede kao najefikasnijeg ministra finansija, pa je osim da je to teško pitanje, konstatovao i da ne bi imao koga da navede za šta je dobio ogroman aplauz.

Osim aplauza publika je častila Rubinija i sa nekoliko pitanja, a redom su ih postavljali nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić, koga je zanimala monetarna politika, i kamate, profesorka ekonomije Danica Popović koja je želela da čuje cenu deglobalizacije i posledica po tehnološki razvoj, zatim ekonomista Aleksandar Vlahović koji se interesovao za tržište Balkana i viđenje oko člananstva u EU.

Osim njih, tribini su prisustvovali brojni ekonomski novinari i predstavnici diplomatskog kora.

Nurijel Rubini je profesor ekonomije u Stern školi biznisa Univerziteta Njujork. U mandatu administracije bivšeg predsednika SAD Bila Klintona bio je glavni ekonomista u Veću savetnika Bele kuće za ekonomiju, zadužen za međunarodne odnose.

Rubini je među retkim ekonomistima koji su predvideli krizu 2008. godine, i upozorio da je to moguće 2006. godine u jednom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda.

Rubini je 2005. godine naveo da cene nekretnina jašu na talasu spekulacija koji će potopiti ekonomiju.

Zbog svojih crnih prognoza dobio je nadimak Doktor Propast.

Video: Sve o leks specijalisu i šta to za vas znači

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gorann

    9. novembar 2019 | 21:15

    Dosta rečenog je logično i za manje školovane. Nego,jel doktorira u Bg ili je došao da vidi nešto što u praksi retko sreće ?

  • Slavka

    9. novembar 2019 | 18:11

    Strašno Ništa nije ohrabrujuće

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>