• 0

Upravljanje projektima u javnom sektoru - koji su izazovi i perspektive

Veliko interesovanje za temu

  • 0
Projektno upravljanje

Foto: Promo

- U svetu je primetan trend institucionalizacije projektnog upravljanja i različiti su primeri zemalja, od Indije, Кine i Rusije do EU i Amerike, koje veoma temeljno pristupaju ovoj specifičnoj oblasti. U Srbiji postoje pozitivne inicijative, a jedna od njih je svakako donošenje Uredbe o kapitalnim projektima i strateško opredeljenje NAJU da se kadrovi razvijaju u pravcu boljeg razumevanja upravljanja projektima. Opšti je svetski trend da se ova disciplina uvodi kao profesija i to je svakako put kojim i mi moramo da idemo - rekao je Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija.

On je govorio na prvom delu konferencije u organizaciji Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) i Udruženja za upravljanje projektima (IPMA Srbija). Tema konferencije bila je "Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive“. Prisustvovalo je preko 120 učesnika, kako iz javnog, tako i iz privatnog i nevladinog sektora.

Prvi deo konferencije obeležila je panel diskusija gde je glavni fokus bio na upravljanju projektima u kojima je javni sektor nosilac projekata. Druga panel diskusija bila je posvećena razmeni mišljena na temu upravljanja projektima u kojima je javni sektor partner na projektima.

Svi panelisti osvrnuli su se na činjenično stanje o značaju projekata koji se sprovode u javnom sektoru, kao i na izazove koje javni sektor ima u upravljanju projektima i korake koje je neophodno preduzeti kako bi sve strane ostvarile uspešnije efekte upravljanja projektima u javnom sektoru.

- Nastavljamo da gradimo kapacitete Akademije upravo u domenu upravljanja projektima kako bismo zaposlenima u upravi obezbedili obuke i edukaciju neophodnu za razvijanje znanja i veština iz te oblasti. Zato je za nas izuzetno važno da organizujemo konferencije poput ove da bi ljudi iz različitih sektora, razmenili informacije i iskustvo u vezi sa upravljanjem projektima.  Pre svega treba da znamo da upravljamo promenama kada uvodimo neke nove javne politike i treba da ih sprovedemo na različite načine u život i delo - istakao je Dražen Maravić, v.d. direktora NAJU.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>