• 0

Upravljanje projektima u javnom sektoru - koji su izazovi i perspektive

Veliko interesovanje za temu

  • 0

- U svetu je primetan trend institucionalizacije projektnog upravljanja i različiti su primeri zemalja, od Indije, Кine i Rusije do EU i Amerike, koje veoma temeljno pristupaju ovoj specifičnoj oblasti. U Srbiji postoje pozitivne inicijative, a jedna od njih je svakako donošenje Uredbe o kapitalnim projektima i strateško opredeljenje NAJU da se kadrovi razvijaju u pravcu boljeg razumevanja upravljanja projektima. Opšti je svetski trend da se ova disciplina uvodi kao profesija i to je svakako put kojim i mi moramo da idemo - rekao je Vladimir Obradović, predsednik IPMA Srbija.

On je govorio na prvom delu konferencije u organizaciji Nacionalne akademije za javnu upravu (NAJU) i Udruženja za upravljanje projektima (IPMA Srbija). Tema konferencije bila je "Upravljanje projektima u javnom sektoru – izazovi i perspektive“. Prisustvovalo je preko 120 učesnika, kako iz javnog, tako i iz privatnog i nevladinog sektora.

Prvi deo konferencije obeležila je panel diskusija gde je glavni fokus bio na upravljanju projektima u kojima je javni sektor nosilac projekata. Druga panel diskusija bila je posvećena razmeni mišljena na temu upravljanja projektima u kojima je javni sektor partner na projektima.

Svi panelisti osvrnuli su se na činjenično stanje o značaju projekata koji se sprovode u javnom sektoru, kao i na izazove koje javni sektor ima u upravljanju projektima i korake koje je neophodno preduzeti kako bi sve strane ostvarile uspešnije efekte upravljanja projektima u javnom sektoru.

- Nastavljamo da gradimo kapacitete Akademije upravo u domenu upravljanja projektima kako bismo zaposlenima u upravi obezbedili obuke i edukaciju neophodnu za razvijanje znanja i veština iz te oblasti. Zato je za nas izuzetno važno da organizujemo konferencije poput ove da bi ljudi iz različitih sektora, razmenili informacije i iskustvo u vezi sa upravljanjem projektima.  Pre svega treba da znamo da upravljamo promenama kada uvodimo neke nove javne politike i treba da ih sprovedemo na različite načine u život i delo - istakao je Dražen Maravić, v.d. direktora NAJU.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke