• 6

Da li biste kupili paklicu koja izgleda ovako? I Turska kreće u "rat" protiv cigareta

U saopštenju ministarstva se navodi da će proizvodnja jednoobraznih paklica cigareta početi u četvrtak, 5. decembra

  • 6

Turska će početi da pakuje cigarete i duvanske proizvode u jednoličnoj ambalaži u nastojanju da suzbijanje prodaju duvana i obeshrabri pušače, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva.

U saopštenju ministarstva se navodi da će proizvodnja jednoobraznih paklica cigareta početi u četvrtak, 5. decembra, i da će se prodaja starijih, brendiranih paklica biti stopirana 5. januara 2020. godine, prenosi Rojters.

Prodajom cigareta u jednoličnoj ambalaži, Turska će se pridružiti zemljama kao što su Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Kanada i Australija.

Oboljenja povezana sa konzumiranjem duvana, prema podacima turskih vlasti, uzrok su više od 100.000 smrtnih slučajeva godišnje u toj zemlji.

Prema novim propisima, duvanski proizvodi će se prodavati u jednoobraznim standardnim pakovanjima sa porukama upozorenja i drugim obaveznim informacijama i ilustracijama.

Naziv brenda će biti napisan samo na jednoj strani pakovanja, maksimalno na pet odsto površine strane. Ni logotip ni simbol brenda neće biti dozvoljen na novom dizajnu pakovanja.

Na pakovanjima će se nalaziti 14 fotografija i upozoravajućih poruka.

cigarete

Foto: Pixabay.com

One će glasiti ovako:

- Ako pušite, dva puta su veće šanse da će pušiti i vaše dete. Polovina preranih smrti kod dugodoišnjih pušača prouzorkovana je upravo time.

- Pušenje usporava protok krvi i uzorkuje impotenciju.

- Pušenje povećava rizik od umiranja, bolesti i invalidnost kod ovih beba, dovodi do prevremenog porođaja.

- Pušenja izaziva hroničan bronhitis koji svaki udah čini teškim.

- Pušenje je najčešći uzročnik šloga.

- Duvanski dim sadrži kacerogene supstance kao što su benzen, nitrozamin, formaldehid i hidrogencijanid.

- Pušenje izaziva gangrenu.

- Pušači umiru mladi.

Video: Gori, gori, oko moje, izgore-ee!

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    Zanimljivo...jos im nije palo na pamet da na flasi viskija stave slike razbacanih delova tela...onih sto ginu pijani,i ubijaju za volanom?! Za raspadnute jetre i porodice vise-manje nije bitno?!

  • V

    Pusac sam ali ne okoreli pusim oko 6-7 cigara dnevno i pusicu ih i da mi ih licno prodaju ti likovi sa slika iz paklice,prestacu kad ja resim...

  • NENAD

    Fabriku zatvorite i eto resenja

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke