• 12

Vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, a od januara i švajcarska formula

U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada.

  • 12

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se od 1. januara 2020.godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli.

"Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da je to najbolji i najpravedniji model za najstarije sugrađene.

Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vandbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete.

Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavica

    Moja topla preporuka za sve koji se nalaze pred penzijom,bilo da ste radili u inostranstvu ili Srbiji,je da vam postupak vodi agencija Ino Consulting. Verujte mi uštedećete dosta vremena i necete morati da se bavite papirologijom,vec ce to sve oni uciniti za vas. Jako profesionalno i pouzdano osoblje!

  • PRC

    Policajci će biti izjednačeni u slučaju invaliditeta sa vojnim invalidima. Da li to znači da će policajac invalid biti izjednačen i u mesečnim naknadama sa vojnim invalidom? Vojni invalid sa 100% telesnim oštećenjem mesečno prima na ime: tuđe nege, telesnog oštećenja i ortopedskog dodatka 3,9 prosečna lična dohotka u Srbiji a policajac se tretira za sada kao civilni invalid i prima mesečnu nadoknadu oko 0,6 od prosečnog ličnog dohotka. To je diskriminacija koju Država provodi nad osobama sa invaliditetom.

  • Neko

    Pa Maro, ljubavnice su one koje su svesno izabrale da budu druge. Nije sporna ljubav, nego ako je tom nekom gospodinu zaista lose u braku i voli tu vanbracnu sta god, moze lepo da se razvede i nju ucini zakonitom 🙂. Zakon je lose definisao zato sto kaze 3 godina vanbracne zajednice ili rodjenjem vanbracnog deteta.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke