• 11

Vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, a od januara i švajcarska formula

U Evropi skoro sve zemlje imaju formule za usklađivanje penzija, a najviše njih koristi kombinaciju rasta cena i rasta zarada.

  • 11

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju kojima se od 1. januara 2020.godine uvodi indeksacija penzija po takozvanoj švajcarskoj formuli.

"Švajcarski model" praktično znači da će penzije 1,7 miliona penzionera u Srbiji rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da je to najbolji i najpravedniji model za najstarije sugrađene.

Izmenama Zakona o PIO omogućeno je da vanbračni partner može da nasleđuje porodičnu penziju, pod uslovom da je najamnje tri godine proveo u vandbračnoj zajednici ili da par ima zajedničko dete.

Zakonom se uređuje i status osoba koje rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nema registrovano preduzetništvo ili predstavništvo u Srbiji.

Takođe su utvrđene novine koje se odnose na policijske službenike, koji se izjednačavaju s profesionalnim vojnim licima u slučaju nastanka invalidnosti, jer im se ostavlja mogućnost da obavljaju druge poslove koji nisu policijski.

(Telegraf Biznis)

Komentari

  • PRC

    Policajci će biti izjednačeni u slučaju invaliditeta sa vojnim invalidima. Da li to znači da će policajac invalid biti izjednačen i u mesečnim naknadama sa vojnim invalidom? Vojni invalid sa 100% telesnim oštećenjem mesečno prima na ime: tuđe nege, telesnog oštećenja i ortopedskog dodatka 3,9 prosečna lična dohotka u Srbiji a policajac se tretira za sada kao civilni invalid i prima mesečnu nadoknadu oko 0,6 od prosečnog ličnog dohotka. To je diskriminacija koju Država provodi nad osobama sa invaliditetom.

  • Neko

    Pa Maro, ljubavnice su one koje su svesno izabrale da budu druge. Nije sporna ljubav, nego ako je tom nekom gospodinu zaista lose u braku i voli tu vanbracnu sta god, moze lepo da se razvede i nju ucini zakonitom 🙂. Zakon je lose definisao zato sto kaze 3 godina vanbracne zajednice ili rodjenjem vanbracnog deteta.

  • Mala

    Pa zar bigamija nije kaznjiva? Kako ce zakonita zena i neka vanbracna da dele porodicnu penziju u praksi? Ovim se dozvoljava da neko ima i zakonitu suprugu i devojku koja mu je rodila dete van braka pa makar i posle jedne noci 🙂. Tu ce biti puno zloupotreba...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke