Upravo nam je legla nova rata duga na naplatu: Za Titov kredit dali smo 22 miliona evra!

Samo na kamatu otišlo više od 4 miliona evra

Rano jutros Srbija je iz budžeta isplatila tačno 21,99 miliona evra na osnovu zajmova koje su premijeri Josipa Broza Tita uzimali od svetskih kreditora tokom sedamdesetih i osamdesetih godina, saznaje Telegraf Biznis.

Od toga, 17,87 miliona evra odnosi se na glavnicu, dok se 4,12 miliona evra odnosi na kamatu.

Reč je o otplati obaveza po reprogramiranim dugovima nastalim sedamdesetih i osamdesetih godina dvadesetog veka, odnosno obavezi prema Svetskoj banci, koja je dospela na naplatu još juče, 15. decembra 2019. godine (po Кonsolidacionom zajmu B), ali je dug isplaćen jutros s obzirom na to da je juče bila nedelja.

Ove informacije potvrđene su za naš portal i iz Narodne banke Srbije iz koje su nam naveli da će se periodu od 2020. do 2024. godine, godišnje otplaćivati oko 213 miliona evra, dok će se od 2025. godine godišnje otplaćivati oko 86 miliona evra.

Prema Pariskom klubu poverilaca, po planu otplate, obaveze dospevaju do 2041. godine, prema Svetskoj banci do 2031. godine, dok prema Кuvajtu obaveze dospevaju do 2034. godine.

Video: Sa ovog mesta Tito je upravljao sudbinom Srba 65 dana

(Telegraf Biznis/V.B)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JA

    U ta "sretna vremena" krali našu decu iprodavali ih ! A nestašice ulja, brašna, kafe, šećera, vožnje par-nepar...I kome ono Tito beše kum za svako deveto dete?

  • PRC

    Ne hvališe li se žuti kako su otpisali ogromnu količinu duga?

  • mihailovic

    Citam komentare vase,pljujete po Titu koji vam je dao besplatno skolovanje,zdrastvo,gde se od jedne mesecne radnicke plate izdrzavala 4-tvoroclana porodica i svake godine bar 2 nedelje godisnjeg odmora na more cela porodica.A danas ?, tek posle Vucica videcete koliko milijardi dolara je Vucic zaduzio u ime Srbije da ce trebati bar 10 generacija posle njega otplacivati te kredite...Zivi bili pa videli.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke