• 18

Poražavajuće: Za devet godina iz BiH otišlo 219.969 građana

Najveći broj boravišnih dozvola državljanima ove balkanske zemlje izdala je Nemačka, a potom slede Slovenija i Hrvatska. Najviše njih napušta Livno, Sanski Most, Bosanski Petrovac...

  • 18

Migriranje iz balkanskih zemalja u EU zemlje je i dalje u porastu, a kako prenosi portal "Buka" - iz BiH je za devet godina otišlo 219.969 građana. O ovom podatku izveštava Eurostat, na osnovu broja izdatih dozvola za boravak na teritoriji Evropske Unije.

Kako je i očekivano, najveći broj boravišnih dozvola državljanima BiH izdala je Nemačka (16.523), a potom slede Slovenija (15.714) i Hrvatska (12.996). Samo 2018. zemlju je napustilo 53. 520 državljana, a pritom je uzeta u obzir samo legalna migracija. Slična situacija je i kod nas, a kako je "Telegraf" početkom meseca izveštavao, u inostranstvu je i dalje najtraženije medicinsko osoblje. Preko popularne platforme "Triple Win" ove godine se za rad u Nemačkoj prijavilo 360 medicinskih sestara i tehničara (2018. godine bilo ih je 275).

Procenjuje se da u EU zemljama "bez papira" živi i radi do 20 odsto stanovništva BiH. Svoj komentar o trenutnoj situaciji dao je i profesor Ekonomskog fakulteta u Banja Luci, Stevo Pucar. - Mi smo u ranijoj analizi, objavljenoj pre dve godine, previđali da će se raditi o odlasku oko 20.000 ljudi godišnje iz BiH, a po sadašnjim trendovima možemo razmišljati o nekih 50.000. To znači da bismo u ovoj i naredne četiri godine mogli ostati bez 200 do 250 hiljada ljudi, što je u odnosu na raniju projekciju mnogo drastičnije - istakao je on.

Stanje je najkritičnije u manjim mestima Bosne i Hercegovine kao što su Livno, Glamoč, Drvar, Kupres, Sanski Most, Bihać, Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac. Ljudima očigledno više nije važna "inostrana politika" firme, već zadovoljavajući standard i evropske plate, a u prilog tome govori podatak da je Sanski Most ostao bez 8.000 ljudi, iako su Nemci tu otvorili fabriku tri fabrike. U novootvorenoj fabrici u Bosanskom Petrovcu zaposleno je svega 100 ljudi, jer odziva na oglase za posao - nema.

Predsednica Unije za održivi povratak i integracije u BiH, Mirhunisa Zukić, godinama se bavi analizom odlaska radne snage i iznosi alarmantne brojke. Naime, od sredine 2013. do 2019. BiH je napustilo više od 210.000 ljudi.
- U Sanskom Mostu, te Bosanskom Petrovcu imate više oglasa za posao nego stanovnika, dolazi radna snaga iz okolnih gradova, ali ni to nije dovoljno da se popune kapaciteti fabrika - ističe Zukić.

(Telegraf Biznis/Buka)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Messi

    Jugoslavija vam nije valjala...

  • Dragan

    Dajte vize Srbima da vidimo koliko će ih ostati.

  • Biznis

    Nzm za vas ali meni Pakistanci pune dobro dzep sa lovom a pri tome su vredni. Svakako bolje nego Srbi, eh te srece pa da sam ih doveo ranije, ne bih morao da udovoljavam svakoj zelji kako bih ih zadrzao.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke