• 0

Šef Nisana progovorio posle bekstva: O mučenju, nepravdi i tome kako je propao posao s Fijatom

Napustio Japan jer je želeo pravdu, koja je jedini način da povrati svoj ugled

  • 0
Carlos Ghosn Karlos Gosn Nisan Foto: Tanjug/AP

Odbegli bivši šef Nisana Karlos Gosn poručio je u prvom obraćanju medijima u Bejrutu, nakon što je prošlog meseca pobegao u Liban iz Japana gde ga je čekalo suđenje zbog optužbi za finansijske malverzacije, da te optužbe nisu istinite i da je došao da skine ljagu sa svog imena.

- Bio sam spreman da se penzionišem pre juna 2018... nažalost, prihvatio sam ponudu da nastavim integraciju dve kompanije (Renoa i Nisana). Neki od mojih japanskih prijatelja su smatrali da je jedini način da se Nisan oslobodi uticaja Renoa bio taj da se otarase mene - rekao je Gosn na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je opisao svoje hapšenje u Japanu kao zaveru protiv njega, a uslove u kojima je bio u pritvoru nazvao je "farsom" protiv ljudskih prava.

- Bio sam brutalno odveden sa posla, otrgnut od posla, porodice i prijatelja - rekao je Gosn dodajući da je bio ispitivan do osam sati dnevno a da nije bilo advokata, i da mu je tužilac više puta rekao da će biti "još gore ako jednostavno ne priznam".

Naveo je da nije došao da bi govorio o tome kako je napustio Japan, već o razlozima zbog kojih je pobegao.

- Ovde sam da bacim svetlo na sistem koji krši najosnovnija ljudska prava. Ovde sam da očistim svoje ime. Te optužbe nisu istinite i nikada nije trebalo da budem uhapšen... Moja nezamisliva agonija je rezultat delovanja nekolicine beskrupuloznih, osvetoljubivih pojedinaca - rekao je Gosn.

Prema njegovim rečima, ovo bekstvo je bilo najteža odluka u njegovom životu. "Ali bio sam sučen sa sistemom gde je stopa osuđujućih presuda 99,4 odsto, a verujem da je taj broj daleko veći za strance", dodao je.

Naglašavajući da su optužbe protiv njega neosnovane, Gosn je zapitao:" Zašto su produžili vremenski rok istrage, zašto su me ponovo uhapsili? Zašto su bili tako odlučni da me spreče da govorim i iznesem svoje činjenice? Zašto su proveli 14 meseci pokušavajući da mi razbiju duh, zabranjujući mi bilo kakav kontakt sa suprugom?".

Odgovarajući na ta pitanja, rekao je da je jedan od razloga bio taj "što su Nisanove performanse, nažalost, počele da slabe početkom 2017. godine", nakon što je on u oktobru 2016. godine odlučio da ode iz Nisana jer je potpisao ugovor sa Micibišijem u koji je prešao kao predsednik Upravnog odbora.

Takođe je otkrio da se trojni savez Reno-Nisan-Micubiši koji je, po njemu, 2017. godine bio automobilska grupacija "broj jedan", pripremala da aliansi priključi i Fijat Krajsler grupu.

- Pregovarao sam sa Džonom Elkanom da se Fijat Krajsler pridruži. Sada više nema saveza. Alijansa je propustila jednog neizostavnog igrača - Fijat Krajsler. Neverovatno je, oni se udružuju sa Pežo-Sitroenom. Kako možete da propustite tako ogromnu priliku da postanete dominantan igrač u industriji? - rekao je Gosn.

Ponavljajući da je "nevin po svim optužbama", bivši šef Nisana je na kraju poručio da je napustio Japan jer je želeo pravdu, koja je jedini način da povrati svoj ugled.

- Ako to (pravdu) ne mogu da dobijem u Japanu, onda ću dobiti negde drugde - rekao je Gosn, prenosi Rojters.

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>