• 0

Krvavo biznis pismo najmoćnijeg čoveka iz senke: Pročitajte šta su dobili šefovi svetskih kompanija

Lari Fink upozorava na promenu strategije fonda

  • 0
Madrid, protest, klimatske promene

Foto: Tanjug/AP

Direktori glavnih kompanija širom sveta primili su pismo od najvažnije osobe u finansijskoj industriji.

U pismu na više stranica, izvršni direktor Belkroka, Lari Fink preuzeo je ulogu zagovornika zaštite klime i životne sredine. On poziva generalne direktore najvažnijih svetskih kompanija da restrukturiraju svoje poslovanje. Tržišta nerado uzimaju u obzir rizik od klimatskih promena za ekonomski rast i prosperitet.

- Ali svest se brzo menja i uveren sam da se suočavamo sa fundamentalnom transformacijom finansijskog sveta - piše kalifornijski finansijer.

Ono što kaže Lari Fink ima težinu. BlackRock upravlja investicionim fondovima sa skoro 7 biliona dolara - skoro dvostruko više od godišnje proizvodnje Nemačke. Nijedno drugo preduzeće iz fonda ne upravlja sa više imovine.

Kao i u drugim regionima svetske ekonomije, BlackRock učestvuje u celokupnoj korporativnoj eliti u Nemačkoj i često je čak najveći akcionar. Prema finansijskom regulatoru Bafin, američki fond drži 7,62 procenta akcija u grupi nekretnina , a 6,44 i 6,74 procenata u osiguravajućim kućama.

Biznismeni, grad, metropola

Foto: Shutterstock

Da ne zaboravilo, udele u finansijskim fondovima, Dojče banci i Bajeru.

Zbog toga se često kaže da je direktor BlakRocka, ali i sama kompanija ona "iza senke" jer gotovo da nema industrije u koju nisu umešani.

Fink, pristalica demokrata, u pismu je napisao da će, s obzirom na klimatske rizike, kapital biti preraspodeljen ranije nego što većina očekuje. 67-godišnji menadžer govori o najvećem smanjenju ulaganja u proteklih 40 godina koliko je radio u finansijskom sektoru. Za to vreme doživeo je niz finansijskih kriza i teških situacija.

U pismu se navodi porast inflacije u sedamdesetim i početkom osamdesetih, a govori se o azijskoj krizi iz 1997, kao i globalnoj finansijskoj krizi iz 2008. Sve su to uglavnom privremene krize, navodi.

- Drugačije je sa klimatskim promenama. Čak i ako se samo ostvari samo deo projektovanih efekata, suočavamo se sa fundamentalnijom, dugoročnom krizom - ocenjuje Blekrokov šef.

Kompanije, investitori i vlade će se stoga morati "pripremiti za veliku preraspodelu kapitala“.

Nedavno je i sam BlackRock bio pod velikim pritiskom jer, prema raznim istragama, kompanija, poput svojih konkurenata, nije uspela da promoviše transformaciju industrijskih kompanija. Prema analizi mape uticaja od strane Velike Britanije, postizanje ciljeva dogovorenih Pariškim klimatskim sporazumom zahteva veću posvećenost.

Sporazum ima za cilj da ograniči porast prosečne globalne temperature znatno ispod 2 ° C u odnosu na predindustrijski nivo, istovremeno nastavljajući napore da ne pređe 1,5 ° C. Međutim, u svojoj anketi Mapa uticaja tvrdi da su BlackRock i Capital Group u 2018. godini u 90% slučajeva glasali protiv akcionarskih predloga koji bi podržali ostvarenje pariških ciljeva.

U svom godišnjem izveštaju, sam menadžer imovine izveštava da je za dvanaest meseci do juna 2019. godine 207 kompanija bilo pod uticajem klimatskih i ekoloških problema. Međutim, sa ukupno 36 prijava akcionara, fond je glasao u samo četiri slučaja za svoje predloge, što bi obavezalo kompanije da pregledaju svoje emisije ugljen-dioksida.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>