• 4

Japanci uveli obavezno spavanje na poslu

Bar pola sata

  • 4

Japanski poslodavci odlučili su da spavanje na radnom mestu postaje deo radnih obaveza svakog zaposlenog. Tu se ne misli da će zaposleni dobiti nekoliko minuta da sklope oči ispred svog računara, već će na raspolaganje dobiti sobu za spavanje.

Odlučili su to nakon što je novo istraživanje pokazalo da pospanost zaposlenih, koja onda utiče na radnu efikasnost, japanske kompanije godišnje košta čak 138 milijardi dolara.

Zato je predlog poslodavaca i japanskog Ministarstva zdravlja da zaposleni dobiju bar pola sata za spavanje u ranom poslepodnevu. Nextbeat, japanska IT kompanija, odmah je prihvatila taj trend, pa je za svoje zaposlene odmah uspostavila dve, kako kažu, "strateške spavaće sobe".

Sobe su opremljene uređajima za blokiranje buke, krevetima i sofama, a mobilni, tableti i laptopovi su najstrože zabranjeni.

Video: Radna nedelja od 4 dana - prednosti i mane

(Telegraf Biznis/Večernje novosti)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sone

    Zasto niko ne napise da je u Japanu cesto, ne u svim kompanijama znaci moderno robovlasnicko vladanje,veliki broj samoubistava kod radnika zbog izrabljivanja,Japanske preterane discipline.Nekazem da Japan kao drzava nevalja ili slicno ali sto se tice radnickih prava to je ludilo.Kod njih mnogi ne uzimaju godisnje odmore iz straha od "gazde"(vladara),neuzimanje pauze i slicno.Nije ni kod nas nista bolje.

  • Ena

    Kod nas nema ni pauza od pola sata u nekim firmama a kamo li da se uvede spavanje !

  • Vodolijax

    Kod nas u javnim preduzećima to je uvedeno još u 20 veku.Bar u nečemu da smo bolji od Japanaca

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke